Det började som små vita fläckar. Men efter drygt två år hade hunden Busters päls förvandlats från svart till vit.
– Han fick diagnosen vitiligo när han var två år gammal. Men annars är det inget fel på Busters hälsa, säger ägaren Matt Smith.

Hundar kan drabbas av den autoimmuna sjukdomen vitiligo, precis som människor. Pigmentcellerna i huden förstörs fläckvis och de drabbade hudområdena blir då vita.
I slutet av 2021, när hunden Buster bara var två år gammal, fick han diagnosen vitiligo. Men ägaren kunde inte drömma om den totala utseendeförändring som skulle drabba hans kära följeslagare.

BUster var helt svart när han var två år gammal. Sen började förändringarna och idag, drygt två år senare, är Buster helt vit.

– Först dök Busters vitiligo upp som fläckar runt hans ögon och haka. Jag tog honom till veterinären och blev Smith tillsagd att hålla utkik efter andra hudproblem eller irritation, men det var det inget fel på Busters hälsa, berättar ägaren Matt Smith.

På mindre än nio månader var Busters ansikte nästan helt vitt, han såg plötsligt ut som en valp som lekt lite för länge i snön.
– Jag ville hålla noggrann koll på förändringarna så jag fortsatte att fotografera Buster.

Nu har den 4-åriga hunden genomgått en total utseendeförändring – från helt svart till helvit.
– Bilderna visar hur Buster sakta tappar färgen – först runt ansiktet och sedan resten av kroppen. Vid ett visst tillfälle såg han ut som en border collie, med det svarta pigmentet som bara visade sig på sidorna av hans kropp, säger Matt Smith.

– Sedan började han likna en dalmatiner med svarta fläckar. Han tappade sin svarta päls och ny vit päls ersatte. Så det fanns en tidpunkt då han hade kala fläckar tills hans fräscha fluffiga vita päls växte ut.

Vitiligo är en hudsjukdom som karaktäriseras av förlusten av pigment, vilket resulterar i vita fläckar på huden. Dessa fläckar uppstår när melanocyter, de celler som producerar pigmentet melanin, förstörs eller slutar fungera korrekt. Orsakerna till vitiligo är inte helt klarlagda, men det tros vara en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem angriper och förstör melanocyterna.

Vitiligo kan påverka människor i alla åldrar, kön och etniciteter, men det är vanligare att det börjar innan 20 års ålder på människor. Symptomen kan variera från små, isolerade fläckar till stora områden av depigmentering på huden. Förutom den synliga effekten kan vitiligo också ha en betydande psykologisk påverkan, särskilt om de vita fläckarna är synliga och påverkar en persons självkänsla och självförtroende.

Även om det för närvarande inte finns något botemedel mot vitiligo, finns det olika behandlingsalternativ som kan hjälpa till att minska synligheten av de vita fläckarna. Detta inkluderar användning av steroider, ljusbehandling, laserbehandling och hudtransplantationer.

Men hunden Buster tänker nog inte så mycket på sin sjukdom. Han är ju lika fin med vit päls.

Buster var helt svart när han var två år gammal. Sen började förändringarna och idag, drygt två år senare, är Buster helt vit.

Buster med vitiligo.

Buster för ca ett år sedan.