Många ”pandemivalpar” som köptes för ca två år sedan kan bli besvärliga att hantera när de nu blir könsmogna.
– Vi får ta emot många hundar som har problem med sitt beteende. Vi tror att det är en följd av covid, säger doktor Samantha Gaines, chef för välgörenhetsorganisationen RSPCA i Storbritannien.

Under 2021 registrerades 78 000 nya hundar i Sverige, enligt Jordbruksverket. Det var en ökning med nio procent jämfört med 2020. Jämfört med 2019 är det en ökning med 25 procent.
Förklaringen är covidpandemin då kunde många jobba hemifrån och det var trevligt med en ny familjemedlem som man hade tid för. Sen var det dags att gå till arbetet igen och plötsligt lämnades många hundar ensamma i hemmet.
Det skapade ett stort problem, enligt flera experter.

Doktor Samantha Gaines menar att hundar som inte har socialiserats ordentligt kan utveckla ”vissa rädslor och fobier”.

Kamilla Allberg, som driver ett hunddagis i Umeå, har märkt att många hundar som är födda under pandemin har svårt att vara ensamma.
– De blir väldigt oroliga och de kan skälla och tugga på saker, säger hon till SVT.
– Vi får hit hundar som aldrig har varit själva eller som blir väldigt ängsliga så fort de lämnas. Och oftast då lever om och skäller.

Men problemen kan bli ännu värre när pandemivalparna blir könsmogna. I Storbritannien har chefen för välgörenhetsorganisationen RSPCA pratat i parlamentet om den tuffa situationen:
– Vi ser en ökning av de mer utmanande hundarna som kommer till vår vård, och vi tror att det är en inverkan av covid, säger doktor Samantha Gaines, chef för RSPCA.
– Baserat på forskningen har vi troligen inte sett det värsta än, sa hon till riksdagsledamöter och tillade att hundars beteende ofta förändras ”mellan 2,5 och 3,7 års ålder”.

Doktor Samantha Gaines menar att hundar som inte har socialiserats ordentligt kan utveckla ”vissa rädslor och fobier”.
– Och med tanke på att pandemin inträffade först 2020 har vi förmodligen fortfarande några hundar som håller på att utvecklas och som ännu inte uppvisar dessa beteendeproblem, förklarade hon till parlamentsledamöterna.

Ägare behövde också vara medvetna om att aggression ”kan visa sig hos hundar som är rädda eller oroliga, så det finns en potentiell risk”, tillade hon.
Samantha Gaines råder alla som har sett plötsliga beteendeförändringar hos sin hund att gå till en veterinär.

Royal Veterinary Colleges (RVC) har forskat om valpar som köptes 2020:
”Många pandemivalpar importerades utanför Storbritannien och hade inte fötts upp eller fötts upp på ett lämpligt sätt”, förklarar RVC.
Under de två pandemiåren ökade antalet hundar i Storbritannien med c a en miljon, från tio till elva miljoner hundar.