Få hundraser har öron som påminner om varandra. Det spelar ingen roll.
Alla hundar kan bli höga när öronen masseras.

Den som någonsin kliat eller gnuggat området runt en hunds öron har med största sannolikt märkt hur den fallit i trans, slutit ögonen som om den sover eller försökt positionera huvudet för att det ska bli ännu skönare.

Att hundar älskar just den typen av uppmärksamhet är ingen tillfällighet. Forskare uppger att hundöron innehåller ett nätverk av nervtrådar som vid stimulans utsöndrar endorfiner. De i sin tur gör hunden helt avslappnad.

En rad nervtrådar i öronen kan vid massage producera endorfiner.

– När man gnuggar hundens öron blir den i praktiken hög på sina egna hormoner, säger veterinären Allen Schoen.

Massagen har enligt specialisten också andra fördelar.
– Det uppfyller ett grundläggande behov för affektion och kommunikation från djurägare.

Uppgifterna innebär inte att man bör springa ut och gnugga öronen på den första bästa hunden man möter. Enligt boken ”The secret lives of dogs” är hundar petiga med vem som masserar deras öron. Främlingar med utsträckta händer kan göra hundar nervösa och få dem att gå i försvarsställning.

Om det verkar märkligt bör man komma ihåg att hundar kopplar ihop höjden på sina huvuden och beröring av huvudet som ett tecken på dominans.

Att döma av Animal hearted är hundars öronmassage en ren vetenskap. Därför har sajten gjort en guide till hur man bäst stimulerar hundars öron. Den finns här.

Värt att veta när det gäller hundöron är också de här fyra punkterna:

  • En hunds öron har fler än 18 muskler. Det ska jämföras med oss människor som bara har sex.
  • Musklerna hjälper hundar att höja och sänka öronen för att uttrycka känslor, och även rotera dem för att bättra zooma in olika ljud.
  • Hundar kan röra öronen oberoende av varandra. Det är därför hundöron kan peka i motsatt riktning, eller höja ett öra medan det andra viks ner.
  • Inte heller att förglömma är att hundars hörsel är fyra gånger bättre än människans.

    En hunds öron har 18 muskler. Det gör att hundar kan kontrollera öronen oberoende av varandra.