Atletisk, energisk och modig. Det är inte konstigt att rasen Thai Ridgeback har blivit populär utanför Thailands gränser.
”De är fantastiskt vackra, och man tror att det är en av världens äldsta hundraser” säger programledaren Anneka Svenska, som blir överförtjust när hon får träffa en Thai Ridgeback.

Thai Ridgeback sägs vara en av världens äldsta hundraser, med anor som sträcker sig flera hundra år tillbaka. Rasen härstammar från östra Thailand, i Rayong och Chanthaburi, där den användes av lokalbefolkningen för att vakta hem och boskap samt för att jaga vildsvin och annat storvilt.

På grund av Thailands avlägsna och relativt isolerade geografi förblev Thai Ridgeback okänd utanför sitt hemland fram till 1980-talet. Och isoleringen har bidragit till att bevara rasens ursprungliga egenskaper.
Rasen blev på något vis en väl bevarad hemlighet bland de thailändska bönderna.

Under slutet av 1990-talet började internationella hundentusiaster få upp ögonen för Thai Ridgeback.
Den internationella spridningen bidrog till att rasen erkändes av olika kennelklubbar, inklusive American Kennel Club (AKC) och Federation Cynologique Internationale (FCI).

Den kända, brittiska programledaren Anneka Svenska gjorde nyligen ett besök hos en Thai Ridgeback.
– Isoleringen i Thailand gjorde att det inte blev några blandraser. Det här är en väldigt frisk men ”primitiv” ras. Och därför behövs en van ägare som kan hantera hundarna, säger Anneka Svenska.

– Det är en utpräglad vakthund, så om hunden inte känner en gäst så är den misstänksam i flera timmar. Sen kan garden sänkas lite.
– Men en Thai Ridgeback skyddar sina ägare både från okända människor och andra hundar.

I Storbritannien finns ca 200 individer, och samtliga kom för bara några år sedan.

Thai Ridgeback – en av världens äldsta hundraser.

Namnet ”ridgeback” hänger förstås ihop med den distinkta ryggåsen: en remsa av päls som växer i motsatt riktning mot resten av pälsen längs ryggraden.

Pälsen är kort och slät, och finns i flera olika färger, inklusive röd, svart, blå och fawn (gul, sandbeige, sandgrå färg som alltid har svarta hårtoppar).

Thai Ridgeback har också karaktäristiska, stora och upprättstående öron samt mandelformade ögon som ger den ett alert och intelligent uttryck.

Det här är en intelligent, självständig och lojal hund. Den har starka vaktegenskaper och är naturligt misstänksam mot främlingar, vilket gör den till en utmärkt vakthund. Samtidigt är den mycket tillgiven och lojal mot sin familj.

Thai Ridgeback kräver en erfaren ägare som kan ge tydlig och konsekvent träning, då den kan vara envis och självständig – något som programledaren Anneka Svenska också understryker.
– Så fort en Thai-hund känner sig hotad av något så kickar instinkten in direkt. Den är svår att träna bort med en så renrasig ras med starka vakt-gener.

Thai Ridgeback är generellt sett en frisk och robust ras, men som alla raser kan den drabbas av vissa genetiska hälsoproblem. Dessa inkluderar höftledsdysplasi och hudproblem som dermoid sinus, en medfödd defekt som påverkar huden.

Regelbundna veterinärkontroller och ansvarsfull avel är viktiga för att minimera risken för dessa problem. Pälsen kräver minimal skötsel, men regelbunden borstning hjälper till att hålla den i gott skick.

Thai Ridgeback är en aktiv och energisk hund som kräver mycket motion och mental stimulans. ”Minst 1,5 timme om dagen” menar Anneka Svenska.

Den trivs med långa promenader, lek och andra aktiviteter som håller den sysselsatt. Utan tillräcklig motion kan Thai Ridgeback bli uttråkad och destruktiv.
En hane kan väga uppåt 32-34 kilo och 60 cm i mankhöjd.

Thai Ridgeback – en väldigt utpräglad vakthund.

Rasen är känd för sina uttrycksfulla ögon.

”De är fantastiskt vackra, och man tror att det är en av världens äldsta hundraser” säger programledaren Anneka Svenska.

Ser nästan ut som en staty.