Var fjärde hund drabbas under sin livstid av cancer.
Men det behöver inte längre betyda att allt hopp är ute.
En ny medicin har tagits fram som fördubblar hundarnas chans att överleva sjukdomen.

– Det är ett vaccin baserat på immunterapi, säger forskningsledare Mark Mamula, immunolog och professor i medicin vid universitet Yale i USA.

En som kan intyga att medicinen fungerar är hundtränaren Deana Hudgins. När Hunter, hennes elvaårige golden retriever som jobbar som spår- och sökhund i samband med naturkatastrofer, blev halt i vänster framben benet sökte hon lokal veterinärhjälp.

Första diagnosen var överansträngning. Hunter beordrades vila och smärtstillande. Men Hudgins insisterade på att röntga Hunters ryggrad och alla fyra ben – kosta vad det kosta ville.

I mer än tio år har Hunter varit med Deana Hugins på hjälpaktioner i samband med jordbävningar, tromber och andra naturkatastrofer.

– Efteråt kom veterinären tillbaka med tårar i ögonen. Hunter hade sannolikt cancer i ena frambenet.
Prognosen för en hund som drabbas av osteosarkom, primär skelettcancer, är inte god. Hon kontaktade en rad experter i hundbranschen, från veterinärer till universitet.

Under den processen kom hon i kontakt med Mamulas kliniska prövningsstudie. Hunter blev antagen direkt. Samtidigt fick hon beskedet att Hunters drabbade ben skulle tvingas amputeras.

– Det var fruktansvärt att tänka sig det, särskilt med tanke på att han bara veckor tidigare sprungit omkring och letat efter överlevanden, säger Hudgins.
Men alla veterinärer hon vände sig till sa att Hunter var den perfekta kandidaten för studien.

– Hunter fick första vaccinet innan amputationen och det andra innan cellgifterna.
Sen var det bara att vänta.

– 35 procent av hundar som drabbas av den här typen av cancer överlever med traditionell medicinering i tolv månader. Med immunterapin nästan fördubblar vi möjligheterna till överlevande, säger Mamula.

Hudgins ångrar inte för en sekund att hon hoppade på programmet.

– Jag är väldigt glad att kunna säga att det gått 22 månader sedan Hunters diagnos och han är full av liv. Jag vet hur lyckligt lottad jag är. Hade jag inte kommit i kontakt med Mark hade det inte spelat någon roll hur mycket pengar jag har. Vaccinet hade inte funnits där som en del i Hunters vård.

Mamula har inte svårt att sätta sig in i Hudgins eller andra hundägares sorg när deras fyrfotade älsklingar drabbas av cancer.

– För elva år sedan gick min egen hund bort i en obotlig cancer. Precis som människor drabbas hundar hårt av cancer. Om vi kan ge någon lindring, någon förbättring som leder till ett smärtfritt liv når vi det bästa resultatet man kan få, säger han.

Fakta om den kliniska prövningsstudien vid Yale:
Forskarna tog avstamp i existerande cancerbehandling för människor för att finna en ny version som kunde hjälpa både människor och hundar. Detta eftersom vissa cancerformer delar samma egenskaper.

Den nya studien med polyklonala antikroppar har testats på möss och hundar. Den har visat sig så effektiv att studierna pågått i åtta år och innefattat fler än 300 hundar.

Mark Mamula har varit med och tagit fram det nya cancer-vaccinet för hundar.

22 månader efter diagnosen är Hunter full av liv och kan fortfarande utföra en rad arbetsuppgifter.

Deana Hugins ser Hunter som mer än bara ett husdjur, inte minst för att han kan utför arbetsuppgifter vi människor inte klarar.