Ett nytt krav införs från årsskiftet på trubbnosiga hundar.
Om man ska avla valpar måste trubbnosiga föräldrar ha godkända andningsvägar.
Det har Svenska Kennelklubben nu beslutat – i ett seriöst försök att stoppa hälsoproblemen.
– Vi ska sätta hälsan i främsta rummet, säger Britt-Marie Dornell, ordförande i Svenska Kennelklubben.
Redan 2018 gjorde Svenska Kennelklubben en stor utredning om hur stora hälsoproblemen är hos trubbnosiga hundar.
Hundar med trubbig nos är nämligen ofta så hårt avlade att de lider av andningssvårigheter och i vissa fall kan de behöva avlivas för att plågan är för stor.

Ett nytt krav införs från årsskiftet på trubbnosiga hundar. Om man ska avla valpar måste trubbnosiga föräldrar ha godkända andningsvägar.
Nu har Kennelklubben gått ut med ett nytt krav som införs vid årskiftet:
Godkända andningsvägar för föräldrar till trubbnosiga valpar som föds inom Svenska Kennelklubben blir ett krav.
”Från den första januari 2025 kommer valpar av raserna mops, fransk bulldogg och engelsk bulldogg som föds inom Svenska Kennelklubben att ha föräldrar med godkända resultat från andningsundersökningen Respiratory Function Grading Scheme, RFG-S” skriver Svenska Kennelklubben.
– Det känns väldigt bra att kunna ta nästa steg i införandet av RFG-S och nästa åtgärd på vägen för att säkerställa att de hundar som föds inom Svenska Kennelklubben är sunda. Vi har ett beslut från kennelfullmäktige som säger att vi ska sätta hälsan i främsta rummet i allt vi gör och vår ambition är självfallet att, baserat på aktuell forskning, vara ledande inom området, säger Britt-Marie Dornell, ordförande i Svenska Kennelklubben.

Nya kravet gäller från årsskiftet.
Respiratory Function Grading är en metod för att gradera förekomsten av Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome, BOAS. Den är utvecklad av forskare vid universitetet i Cambridge, i samarbete med den brittiska kennelklubben.
Metoden används idag i cirka 15 länder, bland annat i Danmark och Norge. Höjningen till hälsoprogramsnivå 2 från den 1 januari 2025 för de aktuella raserna innebär att RFG ska vara genomförd före parning.
Alla de tre raserna har problematik med sin andning, även om det inte gäller alla hundar. De vanligaste problemen är att de trubbnosiga hundarna har för trånga näsborrar och att det blir för trångt i svalget.
Veterinärer har i många år varnat för trubbnosiga hundars hälsoproblem.
Amir Anwary har i HundExtra förklarat den svåra problematiken:
– De kämpar för att andas, reglera sin temperatur och träna.
– Träningsintoleransen leder till att de går upp i vikt, vilket gör temperaturreglering och andning ännu svårare. Det är en väldigt själv-förevigande cirkel med dessa hundar.

Hundar som inte är godkända får inte användas för avel.
Hundarnas kranium blir genom aveln kortare och då måste samma mängd mjukdelsmassa få plats på en mindre yta. Resultatet blir att hundarna får svårt att andas.
För att leva upp till kravet behöver föräldrarna få godkända resultat i en andningsundersökning genomförd av veterinär. Hundar som inte är godkända får inte användas för avel.
Nu ber Svenska Kennelklubben om hjälp för att uppnå målen:
”Vi behöver fler veterinärer som kan göra undersökningen gällande andning och temperaturreglering på trubbnosiga raser. Framförallt behövs det veterinärer i norra Sverige, Örebro/Värmland och Östergötland/Småland. Du behöver vara specialist i kattens och hundens sjukdomar” förklarar Svenska Kennelklubben.

Ett nytt krav införs från årsskiftet på trubbnosiga hundar. Om man ska avla valpar måste trubbnosiga föräldrar ha godkända andningsvägar.