Hälften varghund, hälften blå schäfer. Vicki Spencer, en hunduppfödare som i Palm Bay, Florida skapade en helt ny hundras för tio år sedan.
Namnet på rasen: Blue Bay Shepherd.

– Jag ville ha det vargliknande utseendet, men med en schäfers kärleksfulla personlighet, förklarar Vicki.

Har du någonsin velat äga en hund med en vargs graciösa utseende? Det enda problemet är att hundar som ser mer ut som vargar tenderar att ha vargliknande personligheter. Och ett asocialt, möjligen även aggressivt husdjur, är inte vad de flesta letar efter.
Så en kvinna i Florida började för tio år sedan att avla fram en vacker vargliknande hund med en kärleksfull personlighet.

Blue Bay Shepherd, en ras som funnits i ca 12 år.

Vicki Spencer har lagt ner ett rejält arbete på att avla fram den unika rasen Blue Bay Shepherd.
Världens enda riktiga Blue Bay Shepherds kommer från Vickis kennel ”Southern Breeze Kennels”. Och eftersom det här bara är Vicki och en handfull av hennes medhjälpare som sköter allt så föds ett fåtal valpar varje år.

– Att utveckla rasen på rätt sätt kräver omsorg och mycket selektiv avel för att få fram de önskade egenskaperna, förklarar hon.

Blue Bay Shepherds skapades genom att föda upp Vickis varghundar med blå schäferhundar.
Målet var att få det vargliknande utseendet – adderat med träningsvilja och kärleksfull personlighet hos en schäfer.

Blå schäfrar dyker då och då upp i vanliga schäferkullar, men om uppfödaren inte är kunnig och observant så kan såna blå valpar registreras som gråa.

Blue Bay Shepherd, en ras som funnits i ca 12 år.

Vicki hämtade två blå schäfrar från Frankrike (Passion och Jordan) och födde upp dom med sina egna varghundar. De första officiella kullarna med Blue Bay Shepherds föddes i mars 2011.

Vickis varghundar var så kallade F5-varghundar – fem generationer bort från sina varg-förfäder.
Schäferhundarnas blå färg var viktig – och att de inte hade sluttande ryggar eller övervinklade bakben.

Nu anser Vicki att hon fått fram väldens vackraste ras med en rad fina egenskaper:
Vargliknande utseende.
Lojal och trogen sin ägare.
Lätt att träna.
Milt temperament
Den djupblå färgen.
Bra hälsa.

Vicki ville undvika den brant sluttande baksidan hos schäfrar (och höftproblem), aggression, blyghet, mörka ögon och stora öron.
– De är välbyggda, atletiska hundar. Även om deras vargarv slår igenom, har de också en tydlig likhet med sina schäferföräldrar. Detta märks mest i formen på deras huvuden, säger Vicki.

Kan man lita på den här vargliknande hunden? Jo, ägare har berättat att deras Blue Bay-valpar kommer bra överens med andra hundar och även katter. ”De bör socialiseras ordentligt och det är bäst att föda upp dem med andra husdjur” har Vicki förklarat.

Hittills beskrivs Blue Bay-hundar som tillgivna, ivriga att behaga och lojala mot sina ägare. De sägs alltså vara bra med barn och andra djur när de socialiseras på rätt sätt.
Men på grund av sin höga energinivå och arbetsvilja kräver de regelbunden träning, mental stimulans och konsekvent träning för att vara välanpassade husdjur.

 

Blue Bay-valpar.

Den blå schäfern Passion när hon födde sin förta kull valpar.

Blue Bay-valp.

Blue Bay Shepherd.

Målet var att få det vargliknande utseendet – adderat med all träningsvilja och kärleksfulla personlighet hos en schäfer.