Nästan hälften av Sveriges husdjursägare upplever att deras hundar och katter är rädda för smällare och nyårsraketer. Det visar en ny Sifo-undersökning.
– Nyårsfirandet är fortfarande en mardröm för många djur, fylld av stress och oro. De förstår inte vad som händer och uppfattar ljuden som mycket högre än vad vi människor gör, säger Anita Moliis Larsson, djurförsäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Då är det dags för årets mardröm för tusentals hundar: nyårsafton med raketer och smällare. I veckor har många ägare funderat på hur man ska hantera de traumatiska timmarna. Många väljer att åka bort med sin älskling till någon enskild plats, andra försöker ge lugnande medel.

En färsk Sifo-undersökning visar att nästan varannan hund och katt (43 procent) påverkas negativt av smällare och raketer. Att hundar påverkas negativt är något vanligare, men skillnaden är inte speciellt stor, med 50 mot 42 procent.

Längst ner i artikeln får du snabbtips på hur du kan lugna din hund.

– Även om smällare och fyrverkerier i dag omfattas av strängare regler är nyårsfirandet fortfarande en mardröm för många djur, fylld av stress och oro. De förstår inte vad som händer och uppfattar ljuden som mycket högre än vad vi människor gör. Tyvärr går det i vissa fall så långt att djur tvingas avlivas. Situationen är särskilt farlig för djur med underliggande hjärtsjukdomar, säger Anita Moliis Larsson, djurförsäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Det är aningen fler husdjursägare i storstäderna som uppger att deras djur mår dåligt av höga smällar. Anita Moliis Larsson menar att detta troligen beror på de högre ljudnivåerna som ofta uppstår i en tätare bebyggelse.

Om man bor i ett sånt område och har en lättskrämd hund eller katt rekommenderar hon att söka sig till ett fyrverkerifritt ställe under nyår. Ett djurvänligt hotellrum eller liknande kan också vara ett alternativ. Om dessa möjligheter saknas finns det andra sätt att hjälpa sitt husdjur under denna svåra tid.

– Var med din hund eller katt. Precis som barn inte vill bli lämnade ensamma när det är något läskigt eller skrämmande, vill inte heller djur bli det. Se också till att du själv är lugn och glad, eftersom din egen nervositet kan smitta av sig, säger hon.
– Kom dessutom ihåg att alla djur är olika, gör det som får just din hund eller katt att må bra. En idé kan vara att ge dem något roligt eller gott för att distrahera, som godis eller en leksak. Tillbringa sedan tolvslaget i den lugnaste delen av huset.

6 sista minuten-tips för en trygg plats under nyårshelgen

 

Ta tidiga långpromenader
För att slippa gå ut när risken för nyårssmällare är som störst kan det vara bra att rasta din hund ordentligt på dagen. Se till att hunden är kopplad, så att den inte blir rädd och springer bort om fyrverkerier avfyras i närheten.

Stanna hos ditt djur
Om din hund eller katt är känslig mot starka ljud gör du klokast i att stanna hemma. Även om våra husdjur verkar lugna kan de reagera helt annorlunda när fyrverkerierna drar i gång.

Skapa en trygg miljö
Med hjälp av filtar kan du bygga en mysig bädd på en plats där din hund eller katt känner sig fredad. Om du ska resa bort kan det vara bra att ta med dig bädden dit du ska åka.

Dra för gardinerna
Även ljuseffekter från raketer kan skapa stark oro hos våra djur. Placera därför bädden helst i ett rum utan fönster, eller se till att skyla fönstren med tjocka gardiner.

Försök att avleda djurets uppmärksamhet
Ett ben att tugga på eller en rolig leksak kan få ditt djur att tänka på annat. Ha gärna en tv eller radio påslagen i bakgrunden som hjälper till att döva ljuden från nyårssmällare.

Använd hjälpmedel
Om ditt djur är mycket skotträdd kan du vända dig till en veterinär för rådgivning. Du kan också fråga efter receptfria läkemedel på apoteket som kan lugna en orolig hund eller katt.