Större är inte alltid bättre.
Särskilt inte i hundvärlden.
Där väcker en ny studie stor uppståndelse.
Resultatet som franska forskare vid universitet i Montpellier presenterat vänder upp och ner på tidigare slutsatser.
I djurriket har stora hjärnor vanligtvis likställts med stor intelligens. Men nu visar det sig att det inte stämmer när det gäller sällskapshundar.
De franska forskarna har analyserat hjärnorna hos 1 682 vuxna hundar uppdelade på 172 raser. De har jämfört kroppsstorleken med hjärnans storlek för att komma fram till hur liten eller stor hjärnan är hos varje ras.
De fann att raserna med de minsta hjärnorna dels var lättast att träna, dels hade bäst korttidsminne. Båda egenskaperna räknas som smarta när det handlar om hundar.

Rottweilern är enligt nya studien stor och smart.
Samtidigt visade hundar med större hjärnor högre grad av rädsla, aggression, uppmärksamhetsbehov och separationsångest. Alla egenskaperna räknas som lägre intelligens.
Stora arbetshundar såsom retriever, rottweiler eller siberian husky har sannolikt en mindre hjärna men högre hjärnkapacitet.
Små hundar – som chihuahua, pomeranian och yorkshireterrier – har sannolikt större hjärna men mindre hjärnkapacitet.
Forskarna förklarar det som kan kännas ologiskt med att människans utbredda avel av hundar har förändrat hundars naturliga hjärna.
”Hundar visar på flera personligheter, funktioner och kognitiva förmågor som ibland kan överträffa egenskaperna hos andra primater,” skriver forskningsledaren Ana Balcarcel och hennes kollegor i studien som publicerats i tidskriften Biology letters.
”Våra resultat visar att komplexa färdigheter och samarbetsbeteenden – ett kännetecken för social kognition – inte förutsäger en större [hjärnstorlek] hos hundar.”
Generellt sett har sällskaphundar hjärnor som i genomsnitt är 20 procent mindre än deras närmaste levande vilda släkting, gråvargen.
Oavsett om det handlar om att söka mat, undvika rovdjur eller hitta en partner står tamhundar inför färre kognitiva krav jämfört med vilda hundar.
Enligt teorin har tamhundars hjärnor gradvis krympt på grund av minskningen i behovet av mental kapacitet.
Forskarna medger att personligheter, färdigheter och kognitiva förmågor kan ”variera inom raser och mellan individer”.

Yorkshire-terriern är enligt forskarna snäll men kanske lite dum.

Betyget för intelligensen hos pomeranian blir tyvärr heller inte särskilt högt.

Den här krabaten, däremot, får höga smartpoäng i studien.