Världens äldsta hund har just firat 112 människoår. 
Blandrasen Lilly fick tårta och pussar av sin matte Anna Cutrupi. 
– Lilly är onekligen en gammal dam, men frisk och ovanligt livlig för sin ålder, säger ägaren till italiensk media.

24 år är mycket om man är hund, och omräknat i människoår är det 112. I Italien har just Lilly firat sin 24-årsdag och är därmed världens just nu äldsta vovve.
Hon har fått grå päls och går aningen stelt, men men några större krämpor har den lilla kämpen inte drabbats av än.

Anna Cutrupi med sin rekordhund Lilly, 24 år.

– Jag har bakat en tårta till Lilly, hon bör ju firas ordentligt. Det är en stor prestation att fylla så mycket, säger hennes matte Anna Cutrupi i den italienska staden Reggio Calabria.
– Hon är onekligen en gammal dam, men frisk och ovanligt livlig för sin ålder.

För 24 år sedan möttes Anna och Lilly av en slump. Lilly var bara en valp när hon hade dumpats vid motorvägen utanför den syditalienska staden. Anna och hennes make bestämde sig direkt för att adoptera den lilla blandsrastjejen.

– Lilly är som en dotter, och nuförtiden får hon mig att inte känna mig ensam. I synnerhet sedan min make dog, berättar Anna Cutrupi.
– När mina tre barn ringer mig vill de först höra hur hunden mår. Sen kan jag få berätta om hur jag haft det.

Födelsedagsbarnet har tagit all uppståndelse med ro. Hon smakade på tårtan och gick sen och la sig i sin favoritkorg. Om man är 112 år så måste man ju vila extra mycket.

Man har länge trott att hundår kan beräknas genom att ta antalet människoår och multiplicera det med sju. Men relativt ny forskning har avfärdat det sättet att räkna på – och istället kommit på ett bättre sätt att beräkna hundars ålder.

Det första året av en hunds liv motsvarar 15 människoår, medan det andra innebär 24 människoår, med tanke på hur hundar åldras och utvecklas under sina första år. Därefter bör fyra år läggas till för varje människoår de lever.

Omräknat till människoår är Lilly 112 år.