Den kommunistiska revolutionen i Kina höll på att bli slutet för en hel hundras.
Shih Tzu-hundar förknippades med rikedom och kejsare. Därför beordrade ledaren Mao Zedong att alla hundar skulle dödas. 
Men tack vare några utsmugglade hundar kunde rasen leva vidare i Europa.

Tänk att en hundras kan reta så många, åtminstone för 75 år sedan. Då hade Kinas kommunistparti tagit makten i landet genom en revolution.
Allt som påminde om gamla tiders kejsare rensades brutalt bort och miljontals människor dödades eller sattes i arbetsläger.

Rasen var i princip utrotad när en engelsk vinna, Lady Brownrigg, lyckades smuggla ut några hundar ur landet och föra dom med båt till Storbritannien.

Dessvärre hamnade hundrasen Shih Tzu i onåd hos kommunisterna. Hundarna med den magnifika långa manen av mjuk päls hade en stolt, nästan majestätisk hållning och hade varit det perfekta sällskapsdjuret till kinesiska kejsare.

Shih Tzu levde med kungligheter under hela Mingdynastin (1368 till 1644 e.Kr.) och hovkonstnärer hade i flera hundra år porträtterat Shih Tzu på väggbonader som prydde kejsarnas palats.
Den kopplingen räckte för att kommunistpartiet började avliva alla Shih Tzu-hundar i landet.

Rasen var i princip utrotad när en engelsk vinna, Lady Brownrigg, lyckades smuggla ut några hundar ur landet och föra dom med båt till Storbritannien.
De få individerna (bara 13 stycken) kunde tack och lov säkra rasens fortsättning i England och Europa. Genom samarbete med flera engelska uppfödare, som blev hängivna rasen, etablerades ett program för spridningen av Shih Tzu.

Några år senare gjorde Shih Tzu entré i USA och det blev snabbt succé. Under en tid fanns det tre separata grupper av Shih Tzu-fantaster i USA – en i Texas och två i östra staterna.
De tre grupperna slog samman sina ansträngningar och bildade American Shih Tzu Club 1963 och medlemmarna i den här moderklubben. Hundarna har varit beundrade på utställningar, och det ledde till ett stort intresse för rasen.

Sedan dess har Shih Tzu varit en av de mest populära knähundarna i USA och Storbritannien. Och de behandlar fortfarande sina ägare, oavsett vem de är, som kungligheter. Ägare så olika som drottning Elizabeth II och popsångerskan Miley Cyrus har gett efter för Shih Tzus charm.

1950 blev Shih Tzu bofast i Sverige genom en import från Norge. Året därpå etablerades uppfödning av rasen med ett avelsmaterial av norsk-dansk och brittisk härkomst. Vissa skandinaviska hundar var jämfört med de engelska hundarna mindre med lättare benstomme, något högre på benen och en del med lite mindre skallar.

Kvaliteterna på den skandinaviska Shih Tzun som imponerade mest på domare var de mörka välplacerade ögonen, utmärkt mörka pigmentet, bra bett, underbara pälskvaliteter, teckningar och färger samt det snälla och vänliga temperamentet.

Idag finns 7 500 hundar i Sverige och intresset för rasen ökar.

Idag finns 7 500 hundar i Sverige och intresset för rasen ökar. Shih Tzu passar bra till livliga familjer och till singlar som gillar att vara ute och resa med sin hund.
Den passar även för nybörjare, förutsatt att de i förväg känner till den krävande pälsvården och är villiga att regelbundet lägga en hel del tid på den. Även om en Shih Tzu trivs i en lägenhet i stan, så uppskattar den förstås en inhägnad trädgård.

Som det anstår dess kungliga härkomst är Shih Tzu en elegant, ibland arrogant ras. Med en lång flytande päls, smältande uttrycksfulla mörka ögon och självsäker attityd, är hundarna idealiska för att slappa av på en satinkudde eller i ditt knä.
Sen finns det förstås ”experter” som hävdar att rasen kan vara bångstyrig och svår. En video i slutet av den här artikeln ger tips på saker man absolut inte ska göra med sin Shih Tzu.

Även om dess exakta ursprung är okänt, härstammar Shih Tzu utan tvekan från lejonliknande tibetanska heliga hundar som kallas foo och har funnits i århundraden. Lejon var heliga inom buddhismen, som har sitt ursprung i Indien, och legenden säger att Buddha red på ett lejons rygg när han kom till jorden.

Som det anstår dess kungliga härkomst är Shih Tzu en elegant, ibland arrogant ras.

Shih Tzu.

Allt populärare hundras i Sverige.