Nelly är rescuehunden som är livrädd för allt, även sina ägare.
Efter två års kamp ber familjen om hjälp av hundtränaren Victoria Stilwell. Det behövs bara några timmars övning för att Nelly ska släppa sina största rädslor.
”Vilken fantastisk skillnad, hon är mer självsäker, tillgiven och glad. Hon vågar till och med sitta bredvid oss” säger ägaren Sally.
Många rescuehundar bär på svåra trauman. Så var det sannerligen för blandrasen Nelly, som för några år sedan hittades i de cypriotiska bergen, uttorkad, täckt av loppor och fästingar, och med båda bakbenen brutna.
Nelly adopterades av en brittisk familj som hoppades ge henne ett kärleksfullt hem. Men efter två och ett halvt år är Nelly fortfarande extremt nervös och rädd, särskilt för sina ägare.
Ägaren Sally är orolig för Nellys beteende och känner att hon saknar tillräcklig kunskap för att kunna hjälpa sin hund.
Nelly undviker fysisk kontakt och drar sig undan när Sally och dottern Kira försöker klappa henne.
Sally beskriver det som hjärtskärande att inte kunna visa Nelly tillgivenhet:
”Jag längtar efter att komma nära min hund, att se henne rädd krossar mitt hjärta” förklarar hon.

Nelly är rescuehunden som är livrädd för allt, även sin ägare Sally.
Hon bjuder därför in hundexperten Victoria Stilwell för att få hjälp med Nellys rädsla och andra problembeteenden. Du kan se i videon (en bit upp i artikeln) hur Victoria med några enkla steg gör hunden tryggare och lugnare.
Victoria observerar först Nellys beteende och konstaterar att hennes kroppsspråk tydligt visar på rädsla och ångest. Det behövdes bara några minuters observation för att upptäcka massor av problem:
”Nellys beteende, som att krypa ihop och slicka sig om läpparna, är ett sätt att försöka blidka sina ägare och undvika obehag, trots att ni aldrig har gjort henne illa” förklarar Victoria Stilwell.

Nelly är rescuehunden som är livrädd för allt.
”Nelly har lärt sig att det här beteendet hjälper henne att överleva i situationer som hon upplever som hotfulla” menar Victoria.
Men även promenader med Nelly har varit ett stort problem under de två åren.
”Så fort hon får chansen springer hon iväg okontrollerat. Adrenalinet pumpar genom hennes kropp när hon blir skrämd, och flyktinstinkten tar över” menar ägaren.
”Vid ett tillfälle sprang hon hela vägen hem från en park efter att ha blivit skrämd av en stor hund, trots att hon var tvungen att korsa flera vägar”.
Erfarna hundtränaren Victoria Stilwell identifierar att Nelly, som troligtvis har spårhund i sig, är väldigt driven av sin nos.
Hon menar att Nellys rädsla delvis kan bero på att hon inte får utlopp för sina naturliga instinkter och behov.

Nelly.
För att hjälpa Nelly utarbetar Victoria en träningsplan som fokuserar på att bygga upp Nellys självförtroende och ge henne möjlighet att använda sin nos.
Träningen inkluderar:
Nosövning: Nelly lär sig att röra sin nos vid Sallys finger på kommando. Detta ger henne en positiv interaktion med Sally och hjälper henne att känna sig mer bekväm i hennes närhet.
”Leta”-leken: Nelly får söka efter godis som är gömt i olika lådor eller på marken. Denna aktivitet stimulerar hennes nos, ger henne mental stimulans och minskar hennes ångest.
”Doftpromenader”: Sally låter Nelly bestämma promenadvägen och följer efter med lös koppel. Detta ger Nelly en känsla av kontroll och frihet, vilket stärker hennes självförtroende.
Inlärning av inkallning med hjälp av en annan hund: Nelly tränar inkallning tillsammans med en självsäker hund i en inhägnad. Den sociala inlärningen hjälper henne att känna sig tryggare och ökar sannolikheten att hon kommer tillbaka när hon blir kallad.

Nelly.
Efter några veckor med träning visar Nelly en markant förbättring.
Hon är mer självsäker, tillgiven och glad. Hon kryper inte längre ihop lika mycket, viftar mer på svansen och vågar till och med sitta bredvid Sally.
”Vilken fantastisk känsla. Vi har äntligen hittat rätt sätt att kommunicera med vår kära hund, något vi längtat efter så länge” utropar ägaren Sally.
Den svenske hundinstruktören Markus Tenglund jobbar med rescuehundar och har en viktig uppmaning:
– Jag träffar i dagens läge många ägare som känner att det blivit övermäktigt när deras nya hund har med sig en ryggsäck av erfarenheter som sedan visar sig sedan i sitt beteende, säger han.
– Vi kan inte förbereda oss på precis allt som kan tänkas komma upp men vi bör ha vetskapen av vart vi kan vända oss och ta hjälp ifrån om det nu skulle bli för avancerat.
– Det är oftast tuffare att ta hem en rescuehund än att hämta en från en kennel. Trots detta så är även belöningen ni får av att tagit hem en hund i nöd och se den utvecklas och glädjen den sprider en oslagbar känsla, säger han.

Nelly.

Hundtränaren Victoria Stilwell.