Mija Nilsson var på väg hem med sina tre små hundar när kamphundarna kom störtande mot henne.
Hon sparkade och slog för att rädda sina husdjur.
Men kampen var förgäves. Två av hennes hundar dog av skadorna.

”Mitt hjärta gör så otroligt ont.  Mina tårar bara rinner. Hur fan reser man sig upp efter detta?” skriver hon på sin Facebook-sida.
Händelsen i Vänersborg inträffade 15 november när Mija hade rastat Harlly, Ludde och Stella. Utanför grannporten kom plötsligt en stor hund, en american bully, farande mot Ludde och skällde. Strax därpå kom ytterligare två stora hundar av samma ras rusandes med samma måltavla i sikte.
– Ludde hoppar ur selen och hunden biter honom i magen. Det rinner blod och jag hör hur han gallskriker, säger Mija till Ttela.

Ludde och Harlly dödades av kamphundar i Vänersborg.

Hennes försök att få de stora hundarna att släppa greppet var förgäves.
– Jag petade dem i ögonen, sparkade och slog. Men hunden hade hon fast i sin käft och vägrade släppa Ludde, säger hon.
I ett motangrepp försökte Harlly skydde Mija och Ludde. Det gav Mija möjligheten att lyfta upp Luddes livlösa kropp, lägga den över axeln och få upp porten till trapphuset.

Den största av de angripande hundarna hoppade för att bita Ludde ytterligare en gång.
– Harlly springer in i trapphuset och kamphundarna pressar sig in med huvudena genom porten, säger Mija.
Själv störtade hon med Ludde över axeln och hundan Stella i famnen till en granne för att ringa polisen. När hon kom ut låg Harlly i en pöl med blod. Kamphundarna var borta.

Dagen därpå skriver hon på Facebook.
”Förlorade vår lilla älskade vovve Ludde i går i en hundattack. Jag kan inte sova för jag ser och hör hela händelsen framför mig. Jag är totalt hjälplös när jag försöker rädda denna lilla kille på tre kilo mot tre stora hundar på närmare 70 kilo.”
”Lyckades rädda en hund och min tredje hund ligger på djursjukhuset med allvarliga skador i huvudet och kroppen”.
Enligt Mijas granne hade Harlly bitits i halsen, huvudet och buken. Först dygnet på djursjukhuset ser det hoppfullt ut, men sen drabbas Harlly av en kraftig infektion i kroppen.

Två dagar efter attacken skriver Mija:
”Levern och njurarna har tagit skada och han är inte längre med oss”.
Hundrasen american bully är omstridd. I England och Wales är den på väg att förbjudas. Detta efter flera fjolårshändelser med dödlig utgång. Från årsskiftet får hundrasen inte avlas, säljas, överges eller ges bort i landet. HundExtra har skrivit om förbudet, och du kan läsa mer här.

I Sverige är rasen tillåten, men det kan komma att ändras. För Mija är det försent. På Facebook skriver hon:
”Jag kan inte ens sova eller tänka klart. Hur ska vi kunna ta oss vidare i livet. Rädslan för att gå ut är hemsk. Tänkt om dessa bestar kommer igen?”.

Begravda bredvid varann.

Mija B Nilsson i Vänersborg är fortfarande förkrossad.