Om du inte har råd att köpa påsar – eller orkar plocka upp bajs – så kanske inte du ska ha en hund. 
Det menar en arg privatperson som skrivit en uppmärksammad insändare i en lokaltidning.
”Ta ansvar! Det är grisigt av er!” står det i insändaren. 

Det har aldrig varit så många hundar i Sverige som nu: 1 126 000 registrerade hundar och 813 000 hundägare. Det är klart att bland så många individer så finns det ett antal slarviga och oansvariga. Men hur illa är det egentligen? Finns det många ägare som struntar i att plocka upp bajset på promenader? Har vi blivit mer bekväma?

Börjar fler svenska hundägare glömma att plocka upp efter sina hundar?

Enligt en privatperson i Vänersborg är det så många dåliga hundägare att det krävdes en insändare för att uppmana till bättring.
”Jag har själv en hund och vet att mitt ansvar som ägare är att plocka upp bajset när jag är ute med honom. Men så är det tydligen inte för alla. Jag vet inte HUR MYCKET bajshögar jag ser vid varje promenad” står det i insändaren.

”Det är inte så trevligt att trampa i det varken för vuxen eller barn. Så tänk till, har du inte råd att köpa påsar eller ork att plocka upp efter din hund så kanske inte du ska ha den. Ta ansvar! Det är grisigt av er!”.

Att vara hundägare innebär ansvar, som att plocka upp efter att hunden gjort sina behov. Att inte plocka upp bajset är faktiskt ett brott mot miljöbalken (29 kap 7§). Det anses som en form av nedskräpning och man riskerar få böter eller i värsta fall ett års fängelse, även om ingen har dömts så hårt hittills.

Men många menar att det handlar om en moralisk handling, att slippa sicksacka mellan högar på trottoarer, och undvika att barnvagnar och rullatorer som får det på hjulen.

I många år plågades Paris av hundbajs på trottoarer och gator. Många franska hundägare ansåg det vara naturligt att hunden gjorde sina behov var det än passade, och ingen plockade upp efter sig.
20 ton hundavföring lär ha hamnat på Paris trottoarer och i parker varje dag, så det blev ett stort problem.

Under en period av två decennier lades stora resurser åt att samla upp hundbajs. Speciella motorcyklar användes, utrustade med bajsdammsugare varifrån en slang med ett munstycke riktades mot den otrevliga lilla högen. I folkmun kallades ekipaget ”Motocrotte” (”crotte” betyder ”bajs” förstås), formellt så hette det ”Caniette”.

Sedan 2002 finns en lag, som kan bötfälla den fransman som ertappas med att inte plocka upp det som hunden har lämnat efter sig.

Så här såg det ut överallt på Paris trottoarer för ca 20 år sedan.