Så liten, men ändå så tuff. Chihuahua-hundar har en spännande och lång historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Aztekerna i Mexiko trodde att den lilla rasen hade spirituella krafter.
Här får du en presentation av chihuahuan.

Chihuahuan, en av världens minsta hundraser, är känd och älskad för sin stora personlighet.
Trots sin lilla storlek visar chihuahuor ofta en rejäl pondus och är kända för sin vaksamhet och skyddande instinkt. De är uppmärksamma och kan vara snabba att varna sina ägare för inkräktare eller ovanliga ljud, vilket gör dem till bra vakthundar.

I Sverige är chihuahua en av de populäraste raserna med ca 30 000 individer. Det är jämnt fördelat mellan kort- och långhåriga chihuahuor.

En del anser att chihuahuan inte alltid idealisk för familjer med små barn eftersom det är en känslig och liten hund.
Den kända amerikanska hundtränaren Cesar Milan har ofta anlitats av familjer när deras chihuahuor blivit aggressiva.

Cesar brukar säga så här om en chihuahua:
”Chihuahua är en intelligent hundras, men de tar inte naturligt emot undervisning. Deras starka oberoende gör att du kan behöva upprepa träningen flera gånger innan de erkänner dig som ledare.”

”När du väl har etablerat dig som Top Dog, kommer chihuahuans naturliga önskan att behaga och lyda. Försök bara att inte bli frustrerad – belöna din hunds goda beteende med positiv förstärkning som godsaker och leksaker, och med tiden kommer hunden att belöna dig med oöverträffad hängivenhet.”

En del ägare kan alltså klaga över hundarnas ilskna attityd. Trots sin lilla storlek visar chihuahuor ofta ett överraskande stort mod och en stark vilja, vilket kan leda till att de uppfattas som aggressiva.

Sen kan storleken ha betydelse: på grund av deras lilla storlek kan chihuahuor känna sig sårbara och hotade, vilket får dem att reagera defensivt. Detta är en naturlig överlevnadsinstinkt som är vanlig hos mindre djur, som tenderar att visa en tuffare attityd för att avskräcka potentiella hot.

En studie genomförd vid den kungliga veterinärskolan i London visar dock att chihuahua kommer högt på listan över aggressivitet.

Men främst är chihuahuan en hundras med spirituella krafter. Åtminstone trodde aztekerna det på 1300-talet.
I sin bok History of the Chihuahua skriver experten William Miller:

”Vi vet att Toltec-folket i Mexiko höll en liten hund känd som Techichi, som hade en fet kropp och stora, chihuahua-liknande öron. När aztekerna kom till makten ägde adeln i det samhället de små hundarna. Dessa hundar var mer än bara sällskapsdjur. Denna hund troddes ha fötts upp med Xoloitzcuintli, den mexikanska hårlösa hunden för att producera chihuahuan som vi känner den idag.”

Aztekerna ansåg att när en aztekisk adelsman skulle dö var det nödvändigt att döda en chihuahua och begrava eller kremera den med människans kropp.

De trodde att den döda chihuahuans ande skulle fungera som en guide genom livet efter detta för den döda ädlingens själ. Den mänskliga anden behövde hjälp med att simma över en flod, in i livet efter detta.

För att lyckas skulle anden krypa upp på ryggen av chihuahua-anden för att nå sin himmelska destination i livet efter detta. Det ska finnas bevis för att aztekernas adel höll stora flockar med hundratals hundar.

Under den mexikanska revolutionen – och de sociala förändringarna som följde – minskade antalet techichi-hundar, men de överlevde i avlägsna byar i Mexiko.

I mitten av 1800-talet började amerikanska turister upptäcka de små hundarna och tog dem med tillbaka till USA. Det var under denna period som rasen fick sitt namn efter den mexikanska delstaten Chihuahua, där de ofta sågs.