Ett veterinärbesök är ofta en mardröm för plånboken.
Och för hunden är det en traumatisk upplevelse.
Det sistnämnda kan lösas. Här delar en veterinär med sig av de fem största misstagen husse eller matte gör på kliniken.
För råden står Jenna Stregowski, en Cincinnati-baserad veterinärtekniker. Listan har hon tagit fram baserad på erfarenheter från 20 år i yrket.
Här är hennes fem i topp över misstagen vi gör när vi söker professionell hjälp för våra fyrfotade vänner:
Vi använder inte koppel eller väska på rätt sätt:
Väntrummet hos veterinären kan vara stressigt och kaotiskt – beroende på antalet besökare.

Om veterinären inte får en klar bild över vad som är fel kan det lätt leda till felaktiga diagnoser för den stackars hunden.
Många hundägare håller inte djuren i kort koppel eller säkrar dem i bur eller väska. Sånt har enligt Stregowski många gånger lett till att hundar förutom originalåkomman också måste behandlas för bitskador.
Vi diskuterar inte kostnader på förhand:
De flesta djurägare är medvetna om att veterinärbehandlingar kan bli dyra. Ändå ”glömmer” man att fråga vad saker och ting kostar och det leder efteråt ofta till upprörda känslor.
Stregowski uppmanar i Daily Paws djurägarna att be om en uppskattning av kostnader och alternativa behandlingsformer innan behandlingen sätts in.
Husse eller matte kräver att få hålla sin fyrfotade vän under undersökningen:
Kravet är enligt Stregowski både omöjligt och fel. Dels är det enligt reglerna inte tillåtet, dels är personalen utbildad i att ta hand om djur och vet hur man ska hålla dem stilla på ett säkert och tryggt sätt.
Veterinären kan ställas ansvarig om hunden eller hundägaren råkar illa ut under behandlingen.
Vi delar inte all information:
Våra husdjur kan inte prata och veterinärerna kan inte gissa sig fram till vad som pågått. Att då inte dela alla symptom eller orsaker till veterinärbesöket kan leda till felbehandling.
Veterinären behöver veta ur länge sjukdomen pågått, vilka mediciner som satts in och om någon annan har passat hunden och sitter på mer information.
Stregowski pekar på att god kommunikation utgör grunden för att hunden ska kunna få rätt behandling.
Vi ignorerar veterinärens rekommendationer:
Den som struntar i de råd som ges går emot läkarvetenskapen och riskerar att göra situationen värre för djuret.
Ett exempel Stregowski ger är när husse eller matte av sympati för sin älskling tar av tratten i förtid efter en operation. Det leder inte sällan till ett akutbesök efter att hunden tuggat sönder stygnen.
Samma sak gäller mediciner eller andra behandlingsformer. Stregowski uppmanar oss att alltid kolla med veterinären innan vi gör något som avviker från behandlingsplanen.

Den som ignorerar veterinärens råd och behandlingsplan riskerar att förvärra situationen för sin älskling.