Åh, vilket efterlängtat framträdande. Lilla Nymo, 10, visade upp sig i TV4 med sin ägare Fredrik Steen. 
Efter flera dagars hälsoproblem kan ägaren pusta ut en aning.
– Idag är första gången som jag vågar le. Nu ska hon börja återhämta sig, säger Fredrik Steen.

Det har varit jobbiga dagar för labradoren Lilla Nymo och hennes ägare Fredrik Steen.
Lilla Nymo insjuknade plötsligt för ungefär en vecka sedan, men trots snabbt besök på djursjukhus kunde ingen hitta något fel.

Lilla Nymo och Fredrik Steen visade upp sig i TV4 i morse. ”Nu vågar jag le igen” förklarar hundcoachen.

”Hon kaskadspydde i nästan två dygn. Hon repade sig från det… sedan började hon dricka enorma mängder vatten. Drack och drack hela tiden, och lossade så klart floder. Det slutade inte och jag misstänkte problem med livmodern” förklarade Fredrik Steen.

Efter många provtagningar fick den 10-åriga labradoren medicinen Andapsin, mot sår i mag- och tarmkanalen.
I morse kunde vi se Lilla Nymo i TV4. Den 10-åriga labradoren stannade hemma med Fredrik Steen, men visade upp sig för tv-publiken och fick en stor puss.

”Jag är så tacksam över skickliga och rutinerade veterinärer som jobbat enligt uteslutningsmetoden. Vi tror att Lilla Nymo har fått i sig något, det har gett henne magsår beroende på något hon ätit” säger Fredrik Steen i direktsändningen.
”Nu känner vi att medicinen ger effekt”.

Lilla Nymo börjar återhämta sig efter en veckas ovisshet.

”Det har varit både jobbigt och läskigt. Jag har varit uppe på nätterna och gett henne små doser vatten. Kaskadspyorna höll på i två dygn och det var allvarligt. Sen drack hon hysteriskt, hink efter hink. Det var röd flagg.

Skulle du påstå att hennes liv var i fara?
”Ja, det var riktigt allvarligt” svarar Fredrik Steen.

”Men igår kväll tog vi en promenad, det är viktigt att en så gammal tjej får röra på sig. Det är första gången idag som jag vågar le.”

Teorin om vad som hänt är följande enligt Fredrik och veterinärerna:
Lilla Nymo har fått i sig något gift/medel som skadat hennes mage/tarmar. Hon har haft ont och svidningar, och det har hon själv försökt dämpa med att dricka vätska i princip dygnet runt.

Fredrik Steen hade precis lanserat en ny barnbok där labradoren har huvudrollen: ”Lilla Nymo och jakten på den försvunna bollen”.

Hennes första dygn av kräkningar var kroppens försvar att få bort det giftiga, men mage och tarm blev på någon nivå skadad.

Han känner sig dock positiv över sin hunds hälsa. Det räcker med en blick för att kunna tolka Lilla Nymos mående. Men Fredrik Steen förklarar:

”Det är svårt att beskriva för en som inte förstår, men redan när LillaNymos blick mötte min i morse såg jag att hon mår bättre. Jag ser det i hennes ögon när hon tittar på mig.”

Lilla Nymo har hunnit bli närmare tio år gammal. Fredrik Steen hade precis lanserat en ny barnbok där labradoren har huvudrollen: ”Lilla Nymo och jakten på den försvunna bollen”.
Sen insjuknade Lilla Nymo.

Lilla Nymo blev rikskänd redan som valp när TV4:s tittare fick välja hennes namn.
Och för sex år sedan engagerade sig svenska folket när Lilla Nymo förlorade fyra av sina fem nyfödda valpar. Sedan dess har hon varit en av Sveriges mest kända hundar med en egen Instagramsida.

Hundcoachen Fredrik Steen med sin 10-åriga labrador Lilla Nymo.

Lilla Nymo, snart tio år gammal.