Hon är bara 13 månader gammal och har knappt upplevt något annat hem än Hundstallet. 
Nu söks en adoptivfamilj som gillar älskar att röra på sig.
– Vi söker dig som vill stötta, utveckla och njuta av en ung hund. Kaiza kommer att bli en fantastisk träningskompis och familjemedlem, säger Sara på Hundstallet.

Kaiza är en 23 kilo atletisk hund, en blandras med Malinois i sig. Och den som kan något om ”belgare” vet att här finns det speciella behov. Att få röra på sig. Mycket och ofta! Man brukar räkna med att hundarna bör få två timmar motion – om dagen.

13 månader gamla Kaiza är en belgisk vallhund som kräver mycket aktivitet.

Kaiza är bara 13 månader gammal och kan därmed anses som omogen. Malinoiser mognar nämligen inte förrän vid tre års ålder, och vissa tar ännu längre på sig att växa upp.
Hon är alltså en hund som ställer stora krav på en ny familj. Men oj, så belönad man blir av den här charmiga tjejen.

– Kaiza är en ung, energisk och enormt levnadsglad hund. Under sin tid hos oss på Hundstallet har hon utvecklats från en försiktig och osäker liten tjej till en stor vovve med mycket motivation och driv, berättar Sara.

Hon beskrivs som jättesocial med människor som hon har lärt känna: tillgiven, lekfull och kelsjuk.
– Om hon själv fick välja så hade hon suttit i någons famn hela tiden. Och när människor som hon känner hanterar henne så tar hon det med en klackspark, allt från pill i munnen, bad och kloklipp till sårvård och öronkoll. Då är hon både tålmodig och positiv, säger Sara.

”Kaiza är en ung, energisk och enormt levnadsglad hund.”

Kaiza kan dock fortfarande visa en viss osäkerhet, framför allt när hon träffar män som hon inte känner.
– Det är om främmande män kommer fram för hastigt eller beter sig märkligt. Men om hon får stöd av en hundskötare som hon känner väl och är trygg med går det bra att träffa veterinären och andra nya personer. På promenader kan hon fortfarande reagera starkt på andra hundar, berättar Sara.

Personalen på Hundstallet har arbetat fantastiskt målmedvetet med Kaiza och beteendet har blivit mycket bättre. ”Men hon kan fortfarande göra kraftiga utfall om hon blir överraskad av ett möte med hund på för nära håll.”

Sara har ett tips till en ny ägare:
– Kaiza söker mycket kontakt och stöd från den som håller i kopplet, och om man fångar upp henne och läser av henne i tid kan många möten jobbas igenom med hjälp av avstånd och skvallerträning.

– Kaiza har ett stort föremålsintresse och är även motiverad av godisbelöningar och beröm, men när något är riktigt svårt är det bara bollen eller kamptrasan som gäller.

”Under sin tid på Hundstallet har hon utvecklats från en försiktig och osäker liten tjej till en stor vovve med mycket motivation och driv.”

Kaiza behöver alltså mycket aktivering och träning. Därför bör en ny ägare också ha ett stort träningsintresse.
– Ja, vi söker ett träningsfokuserat hem med tidigare erfarenhet av hundar med mycket driv. Vi söker dig som vill stötta, utveckla och njuta av en ung hund som kommer att bli en fantastisk träningskompis och familjemedlem.

– Du har humor och mycket tålamod och förståelse för att hon har flera utmaningar som kräver träning, tid och kunskap. Kaiza kan inte bo centralt eller i en stökig miljö, hon behöver ett lugnt och tryggt hem i ett lugnt bostadsområde eller på landet, säger Sara på Hundstallet.

Här kan du göra intresseanmälan för Kaiza.

Kaiza, 13 månader.

Mycket energi som kräver ett aktivt hem.

Rasen föddes upp för sin intelligens och rörlighet, och användes framför allt för att vakta och valla får och boskap.

Snabbfakta Malinois

Kallas ”belgare” och är en vallhund och brukshund med Belgien som ursprungsland.
Rasen föddes upp för sin intelligens och rörlighet, och användes framför allt för att vakta och valla får och boskap.

Under 1950-talet insåg man rasens fantastiska förmåga som vakthund och började alltmer att använda den i militären och som polishund.
Den håller nu på att bli den vanligaste rasen hos poliser, framför schäfern.

Belgare kräver bestämd träning, men är mottagliga och hängivna sin roll. Precis som med andra intelligenta hundar måste de få mycket psykisk och fysisk stimulans för att hållas friska.

De älskar att lösa problem och att lära sig nya saker. De måste tränas under hela livet för att hållas alerta, och för att motverka att de blir uttråkade.