Det är ett sätt att hälsa på oss människor. Men även ett knep för att undvika få skäll.
Hundars leende förklaras nu av den rutinerade veterinären Lore Haug.
– Det handlar ofta om att skapa ett ansiktsuttryck som vi människor förstår och som avväpnar oss, säger hon.

Hundar är kända för sin lojala och kärleksfulla natur, och ett av de mest fascinerande beteenden som många hundägare upplever är när deras hundar ”ler”.
Detta fenomen kan vara både hjärtevärmande och förbryllande för ägare, men vad innebär det egentligen när en hund ser ut att le?

Hundars leende förklaras nu av den rutinerade veterinären Lore Haug.

Först och främst är det viktigt att förstå att hundars ansiktsuttryck skiljer sig från människors, och deras leenden kan ha olika betydelser beroende på sammanhanget.

En hunds ”leende” innebär vanligtvis att vovven drar tillbaka sina läppar och visar tänderna, vilket kan tolkas på flera sätt. Ibland kan detta ses som ett tecken på underkastelse eller osäkerhet, där hunden visar att den inte utgör något hot.

Detta beteende är ofta åtföljt av andra signaler som sänkt huvud, slicka läpparna eller undvikande av ögonkontakt.

Veterinären Lore Haug har ägnat 30 år av sin karriär med att försöka ta reda på betydelsen av hundars leende. Här är hennes bestämda åsikt:
– Det är ett tecken på aktiv underkastelse. Av alla djur är det bara hundar som ger dig detta undergivna hälsningsbeteende.

”– Det är ett tecken på aktiv underkastelse. Av alla djur är det bara hundar som ger dig detta undergivna hälsningsbeteende.”

– Det som är särskilt intressant med leendet är att det bara är riktat till människor. Det är inte riktat mot andra hundar. Det kan åtföljas av annat hälsningsbeteende som att närma sig sina ägare, vifta på svansen, kanske till och med lite gnyende, och det visar verkligen det där eftergivliga hälsningsbeteendet för din ägare.

En hund som ler visar alltså ett lugnande hälsningsbeteende. Ungefär som när en person närmar sig och säger ”Hej, hur mår du?”

Veterinären Lore Haug har alltså inte sett några andra djur som ler på det sätt som hundar gör.
– Och jag tror att det är ett beteende som är specifikt riktat mot människor. Och hundar är egentligen de enda djuren som utvecklas för att leva med människor.

En hund som ler visar alltså ett lugnande hälsningsbeteende. Ungefär som när en person närmar sig och säger ”Hej, hur mår du?”

–  Vi har visserligen andra tama djur, men hundar har faktiskt utvecklats med människor och det är delvis det som gör dem väldigt speciella i hur de binder sig och beter sig runt oss.

Men inte alla hundars leenden är tecken på underkastelse. Många hundar kan också le som ett uttryck för glädje och avslappning.
– Dessa leenden tenderar att uppstå i situationer där hunden känner sig trygg och nöjd, t ex under lek eller när den interagerar med sina ägare. I dessa fall är hundens kroppsspråk avslappnat, med lösa och avslappnade öron och en viftande svans, förklarar Lore Haug.

Forskning har visat att hundar kan spegla sina ägares ansiktsuttryck och känslor, vilket kan förklara varför vissa hundar verkar le när deras ägare är glada eller skrattar. Detta kan vara en del av hundens sociala inlärning och en förstärkning av bandet mellan hund och ägare.

Det är också värt att nämna att vissa hundraser har en naturlig benägenhet att visa tänderna på ett sätt som ser ut som ett leende. Raser som Shiba Inu och Samoyed är kända för sina ”smilande” uttryck, som ofta misstas för leenden.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Shortcake (@theladyshortcake)