Det kostar att inte rasta sin hund. Det kan en hyresgäst i Malmö intyga.
Personen vräks efter att hunden bajsat och kissat på ekparketten.

Förstörelsen upptäcktes vid en besiktning i det nybygga hyreshuset i Malmöstadsdelen Limhamn. Hyresvärden ansåg enligt Hem&Hyra att skadorna var så stora att det inte gick att slutföra besiktningen. I stället skickades en uppsägning till hyresgästen, en yngre man.
Orsaken var de kiss- och bajsfläckar som fanns på parkettgolven.
Upptäckten fick värden att vända sig till hyresnämnden för att få tillstånd att kasta ut hundägaren.

Hundens kiss- och bajsfläckar i den nya lägenheten syntes tydligt vid inspektionen. Nu kostar det hyresgästen kontraktet.

Som bevis anfördes ”stora skador i parkett från djururin och avföring”. Påståendet styrktes av bifogade bilder tagna i lägenheten. De visade svarta fläckar på parketten och en stoppning från en sönderriven kudde utspridd på golvet.
Prövningen gav värden rätt. Nu ska hyresgästen ska ut. Något som lär ha inverkat negativt på hundägarens möjligheter att få stanna var det faktum att han de senaste två månaderna struntat i att betala hyran.

Vräkningar av det här slaget är ovanliga, men de sker. I höstas hotades en hyresgäst i Malmö med vräkning när en undersökning med UV-ljus avslöjade kattkiss i lägenhetens samtliga rum.
Inspektionen genomfördes efter att både grannar och hyresvärdens personal reagerat på en kraftig stank i trapphuset.

Spåren ledde till en specifik lägenhet där ett hembesök bekräftade uppgifterna. Delar av bostaden hade ingen el och vid inspektionen upptäcktes ohyra såsom skalbaggar. Hyresgästen försökte enligt Hem & hyra rädda situationen med hjälp av ett städföretag, men lukten i trapphuset gick inte bort.

Saneringsfirman bedömde att lister och parkettgolv skulle behöva rivas upp och bytas ut, att golvfoder i hallen antagligen skulle behöva ersättas och att all betong skulle behöva inspekteras.
Sanering av den omfattningen kan gå loss på flera hundra tusen kronor.

Med UV-ljus kunde hyresvärden visa på fläckar efter kattkiss i en lägenhet. Fläckarna kopplades till stanken i trapphuset som både hyresgäster och fastighetsskötare klagat över.