Utmärglad, skadad och lämnad att dö i ett buskage. Den femåriga lurchern Rosie räddades i sista stund. 
– Om inte en kvinna med hund hade hittat henne – hon var gömd under en buske – hade hon förmodligen dött där, säger Ruth McCabe på djurorganisationen RSPCA.
Nu har Rosie återhämtat sig och blivit adopterad.

På juldagen gjorde en kvinna en fasansfull upptäckt när hon var ute på promenad med sin hund i Yorkshire, England.
I ett buskage låg en liten mager lurcher med sår över hela sin kropp. Hon hade uppenbarligen blivit dumpad och lämnad att dö.

Den lille lurchern Rosie, 5, hittades döende i ett buskage på juldagen. Här fotograferades hon hos veterinären.
Foto: RSPCA

Lurchern var gömd i buskaget, men nosades tack och lov upp av kvinnans hund Tammy – och kvinnan kunde bära henne hem.
”Vi är osäkra på hur länge hon hade legat där – möjligen över natten – och förutom alla hennes skador var det extremt kallt”.

Välgörenhetsorganisationen RSPCA agerade direkt trots att det var julhelg. Lurchern (döpt till Rosie) fördes akut till veterinär, fick dropp och dygnet runt-vård.

”Vi var oroliga över för att hennes infekterade ben skulle behöva amputeras, men lyckligtvis klarade hon sig” säger Ruth McCabe, chef på RSPCA.

Rosie tillbringade flera veckor på djursjukhus innan hon mådde bättre och kunde fortsätta sin behandling på RSPCA i Landing Lane, York.
”Att kunna bli frisk efter ett så kritiskt läge visar bara Rosies karaktärsstyrka. Hon ville verkligen överleva, hon behövde bara rätt hjälp” säger veterinären.

Nu har Rosie blivit adopterad och får uppleva trygghet. Den nya ägaren Emily Spence berättar att Rosie ”långsamt har gått upp i vikt” och blivit säkrare runt människor.

”Vi känner inte till något om hennes förflutna, men hon har lämnats ganska traumatiserad efter allt som hon har gått igenom. Rosie kommer sakta ur sitt skal och lär sig att lita på människor igen.”

En lurcher är en korsning mellan en vinthundsras och en annan hundras som inte hör till gruppen vinthundar.

Det tydligaste karaktärsdraget hos en lurcher är den stora kärleken till människor. Även om de har haft en dålig start i livet, tenderar hundarna att vara mycket tillgivna och mycket snabba på att lära sig att njuta av det goda i livet. Och dom sägs dessutom ha ett genuint mänskligt sinne för humor.

En lurcher varierar enormt i utseende – allt från väldigt liten och naken, till väldigt stor och muskulös med mycket hår – beroende på vilka raser som korsats.

Rosie är nu adopterad.