Jo, det är faktiskt en labrador på bilden. Men Otis från Australien syns knappt i leran. Han är totalt täckt av den bruna sörjan från en stor pöl. Och se så han njuter!
”Människor betalar ju mycket för ett gyttjebad på spa, min hund tar sig ett bad helt gratis” konstaterar ägaren.

Bilden av Otis delar nog hundägare i två läger. En del känner troligen igen scenen när deras hund vill slänga sig i närmaste pöl och böka runt. Andra försöker undvika den här typen av incidenter med tanke på hur lång tid det tar att tvätta rent en päls.
En ägare i Australien låter sin hund Otis härja fritt i gyttjan. Den roliga filmen ser du här:

@viralhog Muddy pup is have a great time! 😂🐶😝 . . . #ViralHog #Muddy #Dirty #Cute ♬ original sound – ViralHog

Kärleken till lera kan vara ingrodd i din hunds DNA. Även om våra tama vovvar kanske inte klarar sig själva i det vilda längre så har de fortfarande kvar ett urbeteende. Och kärleken till lera är en sak som aldrig verkar försvinna.

Vissa experter tror att hundens intresse för lera kan kopplas tillbaka till en gammal skyddsmetod: vilda hundar grävde ofta ner sig i smuts eller lera för att sedan rulla runt i den och på så vis radera sin doft och dölja sig från fiender i närheten.

Men det finns även andra orsaker. Här är några av dom:

Ger svalka
Djur av alla slag vänder sig till lera som ett effektivt verktyg i svalka sig en varm dag. Ett tunt lager av våt lera erbjuda ett visst skydd från sommarvärmen. Om din vovve springer till första bästa lerpöl varje gång temperaturen stiger så vet du – det är deras sätt att svalka sig i sommarvärmen.

Påminner om vatten
Vissa hundar är helt enkelt besatta av att leka i vattnet. En pöl av lera kan likna en vattenpöl. Om det är svårt att hålla din hundkamrat borta från vatten, kan det också vara svårt att hålla dem borta från leran.

Bara kul
Lerig lektid är helt enkelt kul för vissa. I likhet med ett barn som hoppar i närmaste lerpöl, kan våra hundar göra detsamma.

Maskera sin doft
Som vi nämnde ovan kan våra hundar täcka sig i lera för att maskera sin doft. Vilda hundar använde lera som ett medel för att dölja sig bland potentiella rovdjur.

Gillar inte sin doft
Springer din hund till närmaste lerpöl varje gång den badas? Om så är fallet, kanske den försöker bli av med doften från hundschampot. Hundar gillar det luktar hundar och all tid som tillbringas i badkaret kan ta bort deras naturliga lukt. Att vara täckt av lera kan hjälpa en hund att känna sig som om den har tagit bort alla spår av ’mänsklig doft’ och har återställt sin unika hunddoft.

Smakar gott
Vissa hundar tar det ett steg längre genom att faktiskt äta eller dricka lera. Det är faktiskt ganska vanligt hos våra hundvänner och kan variera från ofarligt beteende till något mer.

Även om vissa hundar helt enkelt kan njuta av smaken av lera, kan beteendet signalera något underliggande problem med hälsan. Hundar som äter lera kan kämpa med ångest, illamående, tristess eller till och med näringsbrist.

Även vi människor använder gyttjebad som en sorts alternativ behandling. Inom SPA-branschen får man leran i en inpackning eller i ett bad och används främst terapeutiskt. Leran har bland annat absorberande egenskaper och anses göra att blodtrycket stiger, andningen ökar och blodcirkulationen förbättras.

Det sägs kunna hjälpa vid bland annat reumatism, artros, osteoporos, Bechterews sjukdom och gynekologiska besvär samt olika slags hudåkommor, t ex psoriasis och eksem. Inga vetenskapliga belägg finns dock för dessa påståenden.

Kan du se labradoren Otis i lerpölen?

Har du sett maken till lerigare hund?