Hundar har blivit en livsstil för Johanna Lind Bagge. Nu har hon dessutom utbildat sig till hundpsykolog.
”Tjoho, nu är jag äntligen diplomerad hundpsykolog/hundbeteendevetare. Så otroligt spännande att få jobba med hundars personlighet och ge dom de bästa förutsättningarna” jublar hon.

Johanna Lind Bagge, 53, har blivit en välkänd tv-profil. Tillsammans med sin man Anders Bagge har hon synts i olika tv-program om vovvar.
Och i deras stora hem springer det fem hundar, bl a två grand danois-tjejer. De fyrbenta vännerna betyder allt för paret som dessutom planerar att skaffa en sjätte hund i vår.

Anders Bagge och Johanna Lind Bagge.

– Jag har alltid haft väldigt mycket hundar och hundar är en livsstil för oss. Vi hade två hundar till, som var jack russell. Ebba och Selma blev 15 år gamla och jag tänker på dom varje dag. Det är en speciell ras, jack russell, alla raser har sin charm men jack russell är verkligen roliga hundar. Och det skulle vara ett fint tillskott till flocken, har Johanna berättat.

Nu har hon dessutom utbildat sig till hundpsykolog.
”Jag har tidigare utbildningar inom hundfriskvård, bl a hundmassör och hundakupunktur. Men nu kan jag addera hundpsykolog till mitt cv där sista utbildningsdelen ägde rum nu i helgen tillsammans med ett fantastiskt gäng under utbildningens gång” skriver Johanna Lind Bagge på sin blogg.

Vad innebär det då att vara hundpsykolog? Johanna förklarar:
”Hundpsykolog, som också ofta kallas för Problemhundutredare, är i grunden hundbeteendevetare som inriktar sig i första hand på att arbeta med problemhundar. Vi har fått en bred kunskap och djup förståelse för hundarnas och människors beteende, för hundarnas träning och problem som kan uppstå.”

Johanna och andra elever har fått lära sig att analysera vad som ligger bakom ett problembeteende, alltså varför hunden gör som den gör.

”För att hitta orsaken gör en hundpsykologen en analys och vid behov olika tester (bl.a. stressanalys, sjukdomsanalys, näringsanalys, smärtanalys, maskulinitetstest, mentaltest, relationstest, etologisk analys). Som ett resultat tar hundpsykologen fram en handlingsplan för att komma till rätta med orsaken till problembeteendet” skriver Johanna Lind Bagge.

En av instruktörerna var Anders Hallgren, världens första hundpsykolog och en auktoritet på området.

Johannas make Anders är också en känd hundvän.
– Jag har ett extrahjärta för fyrbenta saker, katter och hundar, och har haft ett enormt intresse sedan jag var 24 år då jag flyttade hemifrån och plötsligt kunde köpa en egen hund, säger tv-profilen, som för sju år sedan ledde tv-programmet ”Bagges hemlösa hundar”.

Johanna Lind Bagge, nu utbildad hundpsykolog. till höger några av hennes och Anders hundar.

Anders Bagge med en av familjens grand danois-hundar.

Johanna Lind Bagge.

Johanna Lind Bagge.