Storleken har ingen betydelse. En liten kattunge kan sno hela sovplatsen av en golden retriever. 
Klippet, som har setts av 40 miljoner, visar att golden retrievers verkligen är vänliga jättar. 

Golden retriever är en av de mest populära familjehundarna i hela världen. Det är en godmodig,  avslappnad och tillitsfull ras – och den lekfulla naturen gör hundarna särskilt populär bland barnfamiljer. De är också extremt toleranta när det gäller att leva med andra husdjur, det visar inte minst ett klipp på Youtube som spritts över hela världen.

Se den tuffa kampen mellan en kattunge och en golden retriever.

Det är oklart var scenen utspelar sig, men filmen visar en kattunge som lagt beslag på en golden retrievers sovplats. Det är en kamp i hela olika viktklasser, men vad spelar det för roll när katten är envis och golden retrievern alltför vänlig för att vilja använda våld?

Hur mycket hunden än försöker få katten att flytta på sig, så går signalerna inte fram. Kattungen är helt oförstående till bökandet och skällandet. ”Jag ligger ju här, du får hitta en annan plats” tycks katten tänka.
Det är som en tjurig kamp mellan två syskon och vovven försöker använda alla knep för att få bort den objudna gästen: skaka sängen, putta, dra och skälla. Men ingenting händer.

Tillslut tröttnar den vänliga hunden och lägger sig med huvudet på sin plats. Då bestämmer sig katten för att prova en ny sovställning: på sin hundkompis.
Klippet på Youtube har setts av ca 40 miljoner och kommentarsfältet är fyllt av roade tittare:
”Han vill inte skada katten, men är på väg att få ett nervsammanbrott” skriver ”Lily Bond”.

”Bättre än alla filmer. Här finns riktiga känslor, massor av action utan specialeffekter och ett slut man inte kunde förutse” skriver Alexander Churikov.

”Vi har haft en golden retriever, ett riktigt stort gosedjur som inte heller vågade bråka med katterna. Han fick också flytta på sig när katterna ville ha hans sängplats” skriver Eliza Bradley.

”Den här hunden fattar hur man ska hålla tillbaka sin ilska, han är ett föredöme och borde inspirera oss människor” skriver Jim Terrence.

Kattungen vann sängkampen.

Den vänliga jätten mot den envisa kattungen.

Den envisa kattungen ville inte dela bädd.

Snabbfakta golden retriever

Dudley Majoribanks – eller First Baron Tweedmouth – kallas ofta för golden retrievern fader. Den skotske politikern och handelsmannen var intresserad av jakt och ville hitta den perfekta hunden för ändamålet.  Han korsade den gula retrievern Nous med tweed water spanieln Belle. Sedan gick han vidare och plockade in fler raser såsom flatcoated retriever, sandfärgad blodhund och St. John’s vattenhund.

När rasen först godtogs av engelska kennelklubben kallades den för flat coats – golden. 1911 blev den också erkänd som en retriever.
Golden retrievers luktsinne är i toppklass och de används ofta som bombhundar. Dessutom räknas många som nummer fyra på smartaste hund-listan, efter border collie, pudel och schäfer.

1950 introducerades golden retriever i Sverige. Det var KG Zetterstén, kennel Borghälla, som tillsammans med Ulla och Sune Nilsson, kennel Hedetorpet, importerade den dräktiga tiken Barthill Fanny, född 1948. Hon var parad med Strelley Starlight. Det blev sex valpar och grunden för aveln av Golden retriever i Sverige var lagd.