Han är ett charmtroll som gärna vill synas. Men när den årliga bilden på kronprinsessan Victorias familj togs så fick Rio hålla sig i bakgrunden.
Kan du se Hagahunden på bilden?

För tre år sedan skaffade kronprinsessfamiljen en fyrbent medlem: blandrashunden Rio. Det har varit en fullträff för Victoria, Daniel och deras två barn. Hans Kungliga Söthet har funnits med överallt och även på Victorias olika åtaganden.

Men när den årliga traditionen med familjebild skulle arrangeras blev Rio stoppad från att stjäla showen. Han puttades långt bak och kan man nöd och näppe skymta på bilden.

Prinsessfamiljen med hunden Rio längst ner till höger. Foto: Philip Bergman/Kungl. Hovstaterna

Rio är en mix av pudel och cavalier king charles spaniel – en cavapoo – och hans inträde i Haga skapade nästan inbördeskrig i Svenska Kennelklubben.

Flera uppfödare krävde att kungen skulle avgå som klubbens hedersordförande eftersom hans dotter – Sveriges kronprinsessa – hade köpt en blandrashund. Cavapoon är inte godkänd som ras i Sverige.

– Kronprinsessfamiljen får säkert en trevlig och glad sällskapshund. Men ingen kan säga om den blir stor eller liten, eller om den kommer att likna en cavalier, eller bli mer som en mellanpudel. Eller vad den kommer att få för päls, sa Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Idag vet vi: Rio är ett riktigt charmtroll och brukar beskrivas av Victoria som en ”bushund” som brukar följa med på många vandringar. Han har vuxit klart och väger inte mer än 6-7 kilo. En händig hund som barnen Estelle och Oscar med lätthet kan bära runt på.

Cavapoos brukar beskrivas som sociala, glada och mysiga. Eftersom det är en blandras kan det variera om hunden blir mer som den ena rasen eller den andra, men cavapoo har visat sig blir en lyckad blandning för att få fram en aktiv och rolig sällskapshund. De är ofta utåtriktade och lekfulla.

Pälsen är mer eller mindre lockig och de fäller inte sin päls, det gör att allergiker ofta reagerar mindre på en cavapoo än på andra hundraser. Det går dock inte att säga att cavapoo är allergivänlig.

Rio, Estelle och Oscar.