Den åttaåriga blandrasen Jossan adopterades från Rumänien. Men ägarna blev snabbt missnöjda med sin hund.
”Hon borde ha varit yngre och hade dessutom dåligt bordsskick”, enligt paret.
Nu har Jossan hamnat på jourhemmet Hundhjälpen och söker ett för-alltid-hem.

Den svenska organisationen Hundhjälpen har i 20 år ägnat sig åt att rädda hundar och katter från Rumänien. De aktiva inom Hundhjälpen är ett sällskap engagerade och mycket erfarna hundägare med gedigen hundutbildning.
Men historien om den adopterade hunden Jossan får även luttrade hundexperter att rasa.
”Rumänska Jossan skulle avlivas när vi fick höra om henne” berättar Hundhjälpen.

Nu har Jossan hamnat på jourhemmet Hundhjälpen och söker ett för-alltid-hem till åttaåringen.

”Paret som nyss tagit emot henne var missnöjda då Jossan borde varit yngre och dessutom hade dåligt bordsskick. Man kontaktade importören som totalt saknade nätverk för att hjälpa Jossan och denne föreslog faktiskt själv att hunden skulle avlivas.”

Hundhjälpen konstaterar att det finns många privatpersoner som importerar hundar till Sverige. Men många gånger går det inte bra p g av dåliga kunskaper om hundar och om kombinationen hund-människa.

Nu är stackars åttaåriga Jossan ett offer för okunniga – och känslokalla – ägare, trots hennes trasslig bakgrund som gatuhund.

”Ägarna ville inte avliva Jossan och uppmanades då att ”göra vad de ville med hunden”. Snacka om djurvänner…eller ansvar. Som tur var kunde Jossan räddas omgående och hon finns nu i ett fantastiskt jourhem i väntan på att evighetshemmet ska dyka upp” berättar organisationen Hundhjälpen.
Här kan du anmäla ditt intresse för Jossan

Jossan, drygt åtta år.

Så här berättar jourmatte om sin härliga jourhund Jossan:
”Jossan har varit hos oss i ett antal veckor nu. Hon är en himla trevlig hund. Alltid glad och positiv och mycket kärleksfull gentemot oss. Hon är matglad och älskar godbitar. På nätterna sover hon gott men har ett ”vaket” öra och säger till om någon smyger omkring huset i mörkret – du kan alltså sova tryggt om nätterna.”

”Hon är överhuvudtaget väldigt vaksam och gillar att ha koll på omgivningen. Jossan är en tjej som kommer att stortrivas på landet där det inte vimlar av bilar och cyklister då trafiken stressar henne lite. Det nya hemmet bör därför ligga i anslutning till härliga strövområden där Jossan kan koppla av och bara njuta av att ströva och snusa runt.”

Nu söks ett för-alltid-hem åt Jossan där hon får leva härliga dagar. Hemmet ska vara lugnt beläget – gärna på landet. En lägenhet passar inte den här tjejen med vaktgener.

”Heller inga unga barn hemmavid, gärna enbart vuxna som Jossan så lätt relaterar till. Den här tjejen vill bo som ensam hund för att själv kunna lägga beslag på all uppmärksamhet. Finns katt ska den vara av det lite lugnare slaget och hundvan – och introduceras gradvis” förklarar volontärerna i Hundhjälpen.
Här kan du anmäla ditt intresse för Jossan

Hundhjälpen är noggrann i sin urvalsprocess:
”Vi är mycket noga med placeringen då hundens väl, i form av ett livslångt och tryggt hem, är vår ledstjärna. Därför ser vi till att godkända intressenters erfarenhet, familjesituation, arbetssituation och bostadsförhållanden passar till hunden.”

Hundarna genomgår dessutom ett ”personlighetstest” för att bedöma deras placerbarhet. Testet i kombination med regelbunden feedback från personalen avgör om och hur hunden kommer att placeras. Hundar med svåra aggressionsproblem återfinns inte i adoptionsprogrammet.

Jossan, drygt åtta år.

Gosiga, snälla Jossan.

Jossan.