Snabb, akrobatisk, vacker och smart. Kian Rahmani från Kanada påstår att han har skapat världens bästa vakthund.
– Den här rasen slår alla andra vakthundar. De ser inte bara sensationellt vackra ut, de är bäst i så många olika moment, säger han.
Namnet på den nya rasen: The Borz Hound.

Många anser att dobermanns, rottweilers, pitbulls eller schäfrar gör upp om titeln Världens bästa vakthund.
Men hunduppfödaren Kian Rahmani från Kanada ville skapa något ännu bättre. Resultatet ser du här: en vacker och väldigt akrobatisk hund som knappt någon hört talas om.

En ny typ av vakthund har skapats i Kanada – The Borz Hound. I bakgrunden syns tv-profilen Anneka Svenska.

Den brittiska tv-profilen Anneka Svenska från Animal Watch var så nyfiken på den nya rasen att hon åkte till Toronto där hunduppfödaren Kian Rahmani bor och arbetar.

Han driver kenneln ”Working K9 Canada” och har stora träningslokaler där hundarna får öva på det mesta, t ex försvar, agility och lydnad.
– Jag har aldrig tidigare sett hundar med en sån ögonkontakt med sin ägare. Det är tydligt att det här är ultraintelligenta hundar som älskar att arbeta, utropar Anneka Svenska i klippet som du kan se längst ner i artikeln.

Hon undrar förstås vad nya rasen ”The Borz Hound” har för genblandning. Vi får inte veta det exakta svaret eftersom Kian Rahmani vill ha ensamrätt på sin supervakt-ras.
Men det är ingen hemlighet att en stor genpott kommer från dobermann. Och här finns även lite från american staffordshire-terrier – en stabil, glad, orädd och envis ras som utstrålar livlighet, mod och självsäkerhet.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av BestofBothWorlds (@bestofbothworldsk9)

Och man kan misstänka att den atletiska Borzoi-rasen finns i de här hundarna. Den aristokratiske Borzoi är känd som ett otroligt kraftpaket, åt den gamla vinthundsmallen.
Kian Rahmani visar upp sin fyraåriga hona Nix när hon flyger över höga hinder och griper tag i en angripare arm med sina kraftfulla käkar.

Kian Rahmani förklarar varför han lagt ner så mycket tid och arbete på att skapa ”The Borz Hound”:
– Vi ville gå tillbaka till grunderna med avel. Numera avlas hundar fram för att uppfödarna vill ha vackra hundar och de bryr sig inte så mycket om hundarnas temperament eller förmågor.

– Vi ville ha en hund som presterar på topp i många olika områden. Men för 100 år sedan såg hundar mycket bättre ut och var mest hälsosamma. Jag ville bara ha friska hundar som kan arbeta.

Det är en sanning med modifikation, eftersom Kian samtidigt är stolt över sina nya hundars utseende:
– Den här rasen slår alla andra vakthundar. De ser inte bara sensationellt vackra ut, de är bäst i så många olika moment, säger han.

Den som vill ha en Borz Hound som sällskapshund bör tänka sig för. De här vovvarna har en extremt stark beskyddarinstinkt och det är inte säkert att de går ihop med andra hundar av samma kön.

 

En ny typ av vakthund har skapats i Kanada – The Borz Hound.

Ett atletiskt kraftpaket.

”Jag har aldrig tidigare sett hundar med en sån ögonkontakt med sin ägare.”

”Vi ville ha en hund som presterar på topp i många olika områden.”

En ny typ av vakthund har skapats i Kanada – The Borz Hound.