Skådespelaren Sophie Craig skaffade nyligen en liten taxvalp. Drömmen förvandlades snabbt till en mardrömslik tillvaro.
– Jag har köpt en djävul på fyra ben. Jag har inte sovit på en vecka, klagar Sophie i en video.
Att ha en hundvalp kan vara en av de mest givande upplevelserna, men det kommer också med utmaningar som testar ens tålamod och uthållighet. Valptiden, ofta kallad den svåra tiden, är en period där valpen och dess ägare måste anpassa sig till varandra och där mycket lärande och träning sker.
För den brittiska skådespelaren Sophie Craig kom utmaningarna som en chock.
– Jag har köpt en liten djävul. Tycker ni att hon är söt? Då kan jag meddela att hon inte är söt kl två på natten när hon väcker mig. Och så väcker hon mig igen kl 04.30 på morgonen! Och kl 06.30 igen! Jag har inte fått sova på en vecka.
– Och hon har redan bajsat tre gånger på golvet! Jag tror att vi gjort vårt livs största misstag.
Sophie Craig klarar alltså inte vad många valpägare måste genomlida: sömnlösa nätter.
Precis som med en nyfödd bebis kan en valp behöva gå ut flera gånger under natten för att göra sina behov. Detta kan vara fysiskt och mentalt utmattande för ägaren, som måste stiga upp och gå ut i alla väder. Valpen kan också gnälla eller skälla under natten, vilket kan vara frustrerande.
Sophie Craig menar att det är lättare att ha en bebis än en hundvalp:
– En bebis ligger stilla första sex månaderna, en hundvalp springer runt direkt och ställer till en massa olyckor hela tiden.
En annan utmaning är nämligen träningen för att bli rumsren. Det krävs tid, konsekvens och tålamod för att lära en valp att göra sina behov utomhus.

Sophie Craig klarar inte vad många valpägare måste genomlida: sömnlösa nätter.
Olyckor inomhus är oundvikliga, och det är viktigt att hantera dessa med tålamod och utan att straffa valpen, vilket kan skapa rädsla och förvirring.
Sophie Craig menar – aningen dramatiskt – att familjen gjort det största misstaget någonsin när de skaffade valpen.
Tuggande är en naturlig del av en valps utveckling men kan vara mycket påfrestande för ägaren. Valpar tuggar på allt de kan få tag på, från skor till möbler. För att minska skadorna och lära valpen vad som är acceptabelt att tugga på krävs det att man övervakar dem noga och ger dem lämpliga tuggleksaker.
I videon – som du ser högre upp i artikeln – får Sophie Craig ständigt plocka ut saker ur taxens mun.
Socialisering är också en viktig del av valptiden. Valpar behöver exponeras för olika människor, djur, miljöer och ljud för att växa upp till balanserade och självsäkra vuxna hundar. Detta kan vara tidskrävande och ibland stressande, särskilt om valpen är rädd eller reaktiv.
Trots dessa utmaningar är valptiden också en period av snabb inlärning och starka band. Genom att investera tid och energi i träning och socialisering skapar man grunden för ett långt och lyckligt liv tillsammans med sin hund. Att se sin valp växa och utvecklas till en välanpassad vuxen hund är en belöning i sig och gör alla de svåra stunderna värda det.
Och Sophie Craig erkänner att hennes lite tax-tjej är bland det sötaste och gulligaste hon någonsin sett:
– Jag förstår bara inte hur något så sött samtidigt kan vara som djävulen, skojar Sophie.

”Jag har köpt en djävul på fyra ben. Jag har inte sovit på en vecka”, klagar skådespelaren Sophie Craig i en video.

Sophie Craig, brittisk skådespelare och valpägare.

”Hur kan något så sött samtidigt vara som djävulen?”

Sophie Craig.
Här är några viktiga råd för valpägare:
• Socialisering: Introducera din valp för olika människor, djur och miljöer från tidig ålder. Detta hjälper till att bygga upp ett tryggt och vänligt temperament.
• Träning: Börja träna grundläggande lydnadskommandon som ”sitt”, ”ligg” och ”kom” tidigt. Använd positiv förstärkning, såsom godis och beröm, för att uppmuntra önskat beteende.
• Näring: Mata din valp med högkvalitativt valpfoder som uppfyller deras näringsbehov. Valpar växer snabbt och behöver en balanserad diet för att utvecklas korrekt.
• Rutin och disciplin: Skapa en daglig rutin för matning, promenader och sovtid. Detta hjälper valpen att känna sig trygg och veta vad som förväntas av dem.
• Säkerhet: Valpsäkra ditt hem genom att ta bort farliga föremål som elektriska sladdar och små föremål som kan sväljas. Se också till att valpen inte har tillgång till giftiga växter eller kemikalier.
• Tålamod och kärlek: Valpar kan vara utmanande med sina busiga beteenden och olyckor. Var tålmodig, konsekvent och ge mycket kärlek och uppmärksamhet. En väl omhändertagen valp kommer att utvecklas till en lojal och glad vuxen hund.
• Hälsa och vaccinationer: Se till att din valp får sina nödvändiga vaccinationer och regelbundna hälsokontroller hos veterinären. Vaccinationer skyddar mot allvarliga sjukdomar och hälsokontroller säkerställer att valpen växer friskt.