Den Oscarsbelönade skådespelerskan från ”Vita huset” och ”The help” är singel igen.
Innan Allison Janney åter kastar sig in i dejtinglivet har hon ett krav på potentiella pojkvänner.
– De måste gilla hundar, säger hon.

Kärleken till våra fyrfotade vänner kantar Janneys långa karriär i Hollywood. Den 64-åriga skådespelerskan som tog hem filmvärldens finaste pris för sitt porträtt av Tonya Hardings mamma i ”I, Tonya”, har tre egna vovvar.

Allison Janney beskriver en perfekt dag som en ledig dag när hon kan hajka med sina tre hundar.

För sina närmare en miljon följare på Instagram visar hon upp dem. På en kort video ses två av dem pussa henne i ansiktet. Videon bär texten:
”Hundkyssar är livet.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Allison Janney (@allisonbjanney)

– Jag har alltid älskat djur. Jag växte upp i Dayton i Ohio och under en period hade vi en hund, 14 kattungar, fyra katter, en kanin, en ökenråtta och grisar, säger hon i en intervju.

De hade också retriever och spring spaniel, som hennes pappa använde när han jagade änder.

– När jag flyttade till LA ville jag skaffa en renrasig hund. Men då fick jag upp ögonen för hundar på hundstall. Nu tycker jag synd om dem eftersom de har övergetts.

I dag är hon mitt uppe i lanseringen av ”Palm Royale”, en tv-serie där bland andra Ricky Martin och Laura Dern medverkar. I den spelar Janney en färgstark societetsdam på 1960-talet.

Vid premiären tidigare i veckan gick hon röda mattan på egen hand.
– Jag tycker det är lättare att ta med en kompis än en pojkvän, eftersom somliga pojkvänner verkar se röda mattor som en dejt. Men för mig är sånt arbete.

På frågan vad som gör att hon ratar någon räknar hon upp flera punkter.
– Rökning, alkoholist. Elaka personer som är taskiga mot servicepersonal. Jag vill ha snäll och generös. Och de måste gilla hundar. Gör de inte det är det nix. Då går det inte. Då passar jag, sveper åt sidan, eller vad det nu heter.

Hundar är mer än bara ett intresse för Janney. Det är ett kall. Hon har flera gånger ställt upp och jobbat ideellt för organisationer som tar hand om och slåss för hundar.

2021 var hon med och samlade in mer än en halv miljon kronor till Amelia air, en organisation som räddar hundar över hela USA. Hon har också kritiserat hur hundar behandlas i andra delar av världen.

– Det krossar mitt hjärta att hundar slaktas för att ätas. Det gör nästan att benen viker sig på mig och jag börjar gråta. Jag vill att djurmisshandeln ska upphöra, har hon sagt i en intervju.

Från början tänkte Allison Janney köpa en hund. Numera adopterar hon vovvar som övergetts och uppmanar andra att göra likadant.