Från fruktad och aggressiv till en lekfull och glad tjej. På bara några veckor kunde hundspecialisten Saharai Salazar förvandla den belgiska vallhunden Magnolia på ett nästan mirakulöst sätt.
– Ingen vågade gå in och ge henne mat och vatten. Nu är hon en glad tjej, som blivit adopterad, säger Salazar.

36-åriga Saharai Salazar ägnar sitt liv åt att rädda hundar med beteendeproblem. Hon kallar sig ”Wolf Mother” och tar sig an de mest hopplösa fallen på olika hundstall i USA.
Hennes titel är ”specialist på hundaggression och hundrädsla” och i praktiken innebär det att rädda så många missförstådda hundar som möjligt.

”Ingen i hundstallet kunde ens gå in i kenneln för att ge Magnolia grundläggande vård på grund av det aggressiva beteendet.”

– Hundar hamnar i hundstall av alla möjliga orsaker, och tyvärr står många på tur för att avlivas. Jourhusen är ofta underbemannade, med hög personalomsättning, och man har inte tid för något annat än de mest grundläggande uppgifterna, berättar Salazar.

Varje år placeras ca 6,3 miljoner husdjur i amerikanska djurshelters, det är hiskeliga 17 260 husdjur per dag (enligt American Society for the Prevention of Cruelty to Animals).

Omkring 920 000 omhändertagna djur avlivas varje år. Stallen försöker minimera antalet genom att driva adoptionskampanjer, steriliserings- och kastreringsprogram och beteenderehabilitering. Och det är därför Saharai Salazar behövs på så många ställen.

– Jag försöker hjälpa kommunala djurhem med att bedöma och arbeta med de mest aggressiva hundarna. Jag försöker även utbilda personal och volontärer och stötta djurvårdare.

Filmen i den här artikeln visar hur duktig Salazar är.
Hon stod öga mot öga med en malinois – en belgisk vallhund – som ingen annan vågade hantera. Personalen på hundstallet ville inte ens ge henne mat och vatten.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Wolf Mother K9 (@wolfmotherk9)

– En annan tränare hade tittat på henne och rekommenderat avlivning. Ingen i härbärget kunde ens gå in i kenneln för att ge Magnolia grundläggande vård på grund av det aggressiva beteendet. Chefen frågade vad jag kunde göra för att hjälpa henne.

– Jag arbetade målmedvetet och lugnt med Magnolia, gav henne bitar av kyckling och varmkorvar och vid det tredje 20-minuterspasset var vi ute på en av träningsgårdarna och spelade boll.
Inom två veckor hade Magnolia dessutom blivit kompis med personalen på härbärget.

– Det slutade med att jag själv fostrade Magnolia i väntan på att hitta rätt hem till henne. Härbärget var fullt och kämpade med ett konstant inflöde av andra hundar. Vi körde över 120 mil  för att träffa hennes adoptivfamilj. Nu lever Magnolia ett fantastiskt liv med sin kärleksfulla familj och två andra aktiva hundar.

Salazar menar att fler borde hjälpa hundar som fastnat i hundstall.
– Det handlar i grund och botten om att vi blir ansvarsfulla och börjar inse vilket stort arbete som krävs att äga en hund, säger hon.
– Den här massiva tillströmningen av hundar till härbärgen beror inte på att hundarna förändrats eller att de gjort något för att hamna i dessa hemska situationer. Det är vi människor som misslyckats.

 

Idag är Magnolia adoptera och en lycklig hund.

Hundspecialisten Saharai Salazar förvandlade den belgiska vallhunden Magnolia på ett nästan mirakulöst sätt.