Hundstallet vill att alla hussar ska hyllas lite extra idag.
Därför har ”Husses Dag” instiftats.
”En dag för att hylla alla fantastiska hussar där ute, som gör allt för sina fyrbenta familjemedlemmar och går ut på promenad oavsett väder. Det är ett tufft jobb, men någon måste ju göra det” säger Johnny Kroneld, kommunikationschef på Hundstallet.
Det finns 100 000-tals manliga hundägare i Sverige. Men de har inte haft en egen dag då de blivit hyllade för sitt enträgna jobb för sina vovvar. Förrän nu, vill säga.
För idag – 21 oktober – är det första gången vi firar Husses Dag i Sverige. En dag som instiftats av Hundstallet för att hylla alla hussar.

Husse och hund som älskar att ta tupplurar tillsammans.
”I maj firade vi alla mattar med vår nyinstiftade högtidsdag Mattes Dag, nu är det dags för alla hussar att firas lite extra. En dag som instiftats för att hylla alla fantastiska hussar där ute, som gör allt för sina fyrbenta familjemedlemmar och går ut på promenad oavsett väder. Det är ett tufft jobb, men någon måste ju göra det” menar Johnny Kroneld på Hundstallet.
Samtidigt vill Hundstallet passa på att påminna om alla vovvar som inte kommer få fira Husses dag i en egen familj i år. I snitt stannar en hund på Hundstallet i 50 dagar.
Fina vovvar som Koby, Queen och Melker är bara några av de hundar som längtar efter en egen familj att fira kommande högtider med.
Du kan se här vilka hundar som väntar på att bli adopterade.
Ordet ”husse” har ett intressant språkhistoriskt ursprung. Termen kan spåras tillbaka till det tyska ordet ”Hahn” som betyder hane, och det har utvecklats genom språkliga förändringar och kulturella influenser.

Så här kan en husse och vovve tillbringa tid tillsammans.
I Sverige har ordet ”husse” fått en mer specifik betydelse som syftar på en manlig hundägare. Det används ofta i kontrast till ”matte”, som refererar till en kvinnlig hundägare. Denna uppdelning speglar traditionella könsroller och hur djurägande har betraktats genom historien.
Ordet har också en lekfull och kärleksfull ton, vilket speglas i hur hundägare brukar använda det. Det kan liknas vid sättet människor benämner sina husdjur som familjemedlemmar, vilket stärker banden mellan djur och människa.
Husse och matte används ofta i vardagliga samtal, och det är vanligt att hundar reagerar positivt när de hör sina ägares röster använda dessa termer.
Den språkliga utvecklingen av ”husse” visar på hur språk och kultur samverkar. Termen återspeglar en ökad medvetenhet om djurs rättigheter och den emotionella kopplingen mellan hundar och deras ägare i dagens samhälle.
Genom att använda ”husse” bidrar hundägare till att skapa en gemenskap och en gemensam förståelse av vad det innebär att vara djurvän.
Skänk en gåva till Hundstallet här

Husses Dag den 21 oktober!