Hundstallet vill hylla alla duktiga, kvinnliga hundägare.
Därför blir den här dagen, 13 maj, Mattes dag.
– Vi vill att det ska vara en dag att fira alla fantastiska kvinnor som tar hand om våra fyrbenta vänner, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.
Vi vet ju vad Mors dag är. Men Mattes dag – vad är det?
Idag är faktiskt premiär för den nya högtidsdagen. Och den är skapad av Hundstallet.
– Livet med hund är fantastiskt, du får en lojal och bästa vän livet ut. Vi vill såklart uppmärksamma det fina bandet mellan hund och människa och den 13 maj firar vi Mattes dag för första gången. Det är ett erkännande av den viktiga roll som hundägare spelar och en hyllning till alla typer av föräldrar, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.

Till höger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.
I Sverige finns det idag cirka 1 135 000 registrerade hundar enligt Jordbruksverket och många kvinnliga ägare står för tryggheten och kärleken. Trots det har kvinnliga ägare inte haft en egen dag att fira – fram tills nu alltså.
– På ett år är det cirka 1000 hundar som passerar Hundstallets dörrar med önskan att få ett nytt hem. Med lång hunderfarenhet vet vi väl vad det innebär att vara en kärleksfull och dedikerad hundägare, särskilt i tider av utmaningar. Därför instiftar vi nu mattes dag – en dag att fira alla fantastiska kvinnor som tar hand om våra fyrbenta vänner, menar Erika Garmelius.
Att leva med hund är en otrolig resa, men det kräver också engagemang, kunskap och tid. Detta gäller såklart både om man köper en valp eller en omplaceringshund från Hundstallet.
– Vi ser tyvärr många gånger tragiska öden för både hunden och hundägaren. Det finns flera olika skäl till att en hund behöver Hundstallets hjälp att hitta en ny familj, menar Erika Garmelius.
– Det kan vara djursamlare där människan samlar på hundar, många gånger på grund av psykisk ohälsa. Lånkonjektur som påverkar hundägares ekonomiska möjlighet att ha kvar sin hund och mycket okunskap där man inte vet hur man tar hand om hunden på bästa sätt eller köpt en hund som inte matchar sitt liv eller hunderfarenhet.
I takt med att hunden blivit en alltmer självklar familjemedlem har också rollen som hundägare blivit mer central.
– Hundstallet arbetar ständigt för att matcha hundar med kärleks- och ansvarsfulla familjer, alltid med fokus på att kunna ge ett bättre hundliv. Vi arbetar även aktivt med att sprida hundkunskap, detta för att alla hundar ska få så bra förutsättningar som möjligt.
Även om vi får ta del om många sorgliga historier, så slutar det många gånger lyckligt med en ny familj. Hundar som har blivit vanvårdade, hundar vars ägare har gått bort eller hundar som inte fått rätt förutsättningar, får en andra chans i ett nytt hem.
– Därför är vi glada över just mattes dag, en dag där vi får hylla hundägarskapet och alla lyckliga slut, säger Erika Garmelius.