Vi vill alla att våra hundar ska ha starka band till oss.
Men hur vet man egentligen att de har det?
Nu finns det en lista på fem punkter att hålla utkik efter.

Det är hundtränaren och golden retrieverägaren till Mika i Washington som på Instagram delar med sig av de fem tecken hundägare bör hålla koll på när de bedömer relationen till hunden.

Vissa av dem påminner om hur människor vis sin tillgivenhet för andra.

Om hunden sover på rygg intill dig visar det att den är helt trygg i din närhet.

Lorna Winter, medgrundare och direktör för UK dog behavior training charter, berättar för Newsweek att de fem kärleksspråk som människor känner överensstämmer väl med hundar.

Det första tecknet är en hund som följer ägaren överallt, både hemma och ute.

’”De ser sin husse eller matte som sin beskyddare och känner sig trygga med dem”, skriver ägaren på videon. ”Det kan indikera att hunden litar på och förlitar sig på ägaren för trygghet och sällskap.”

Hundtränaren får medhåll av veterinären Nick Horniman.
– Den föredrar ditt sällskap i stället för att vara ensam, säger han.

Nummer två på listan är när hunden lägger sig på rygg intill ägaren.
– Att sova med magen uppåt betyder att hunden litar fullständigt på dig”, uppger Mikas ägare.

Den sårbara positionen visar att hunden känner sig trygg och bekväm i sin ägares närvaro. Det uppges vara ett solklart tecken på ett djupt band mellan hund och ägare. Hur hundar visar närhet till någon skiljer sig väldigt lite från hur de flesta människor fungerar.

– Vi har liknande känslor när det gäller att skapa och stärka relationer, säger Winter.

Enligt Mikas ägare visar hundar också sin tillgivenhet genom att ligga på sina ägares kläder.

– De vill vara nära dig genom din doft. Hundar kan med hjälp av sina starka luktsinnen finna tröst i ägares doft och vilja känna sig nära dem även när ägarna inte är fysiskt närvarande.

Punkt fyra är delad sovplats.

– Om din hund sover tillsammans med dig ser den dig som familj. Att dela säng visar hundens önskar att vara nära sin ägare. Det förstärker deras känsla av tillhörighet och trygghet.

Femte och sista punkten på hundtränarens lista handlar om blickar. Om en hund stirrar in i ägarens ögon kan det tyda på en djup, känslomässig koppling. Det indikerar att hunden känner en stark anknytning till sin ägare och ögonkontakten bekräftar det.

Bland de närmare 60 000 personer som gillat videon håller flera med om listan.

”Jag har många hundar och alla är bundna till mig! Varje rörelse jag gör är en gruppaktivitet. Att gå på toaletten är en ansträngning”, skriver en av dem.

”Min gör allt det”, skriver en annan. ”I alla fall till han ligger bredvid mig, blir för varm och sparkar på mig.”

Om din hund regelbundet söker ögonkontakt och stirrar dig i ögonen är det enligt hundtränaren ett tecken på att hunden känner starka band till dig.