I fjol såg Hundstallet till att 831 hundar fick nya hem. I år räknar man med att omplacera ca 1100 hundar.
Bakom varje adoption ligger ett hårt och noggrant arbete.
– Om vi inte vet helt säkert att hunden uppskattar ett nytt hem – då chansar vi aldrig. Det är både för nya familjens och hundens skull, säger Frida Andersson, teamledare på Hundstallet i Staffanstorp.
Under Hundstallets drygt 100 år har tiotusentals hundar tagits omhand och fått hjälp att hitta ett nytt hem. Hundstallet tar emot hundar sju dagar i veckan året om och trycket har ökat enormt de senaste åren.
Att komma till Hundstallet kan för många hundar vara en lättnad med rutiner, omvårdnad och kärlek som inte alltid varit självklart. Men för en del hundar är kontrasten från ett lugnt familjeliv till ett liv på Hundstallet stor, framförallt om man är lite till åren.

Frida Andersson, teamchef på Hundstallet i Staffanstorp.
Och varje dag ska personalen på Hundstallets tre orter (Stockholm, Staffanstorp och Alingsås) se till att varje individ trivs, utvecklas och kan anpassas till ett nytt hem.
Allt arbete handlar ju om att hitta en ny, perfekt familj för hundarna.
Frida Andersson är teamledare i Staffanstorp och har jobbat i åtta år med hundar. Hon har sett hundratals komma in till stallet – och ut till nya familjer.
Är vissa hundar mer krävande än andra?
– Ja, absolut. Vissa har ett större bagage och varit med om saker. Vissa kan komma från misär och aldrig haft tak över huvudet. Såna hundar tycket det är gott att hamna på Hundstallet, säger Frida.
– Vid en privat omplacering – där t ex en matte gått bort – då tycker ofta hunden att det är jobbigare att hamna i stallmiljön. Så vi måste arbeta väldigt individuellt. Alla hundar har en egen hanteringsplan och den tas fram av våra pedagoger.
En del kan tycka att ni är för hårda i er process. Hur tänker du om en sån kritik?
– Jag kan förstå frustrationen hos familjer som vill ha en familjemedlem. Men det är även för deras skull som vi är noggranna i urvalet.
– Hela vår process handlar om att vi aldrig chansar. Om vi skulle chansa är risken stor att hunden kommer tillbaka till oss. Och det är traumatiskt för en hund att börja om, säger Frida Andersson.
– Vi upplever ofta ett problem med att många vill ha en färdig produkt: rumsren, snäll med barn, inget resursförsvar. Men familjer måste oftare anpassa sig efter en hund som varit hos oss, inte tvärtom.
– Nyckeln är att man har förståelse för vad hunden varit med om tidigare. Man måste helt enkelt anpassa sig efter hundens behov, säger Frida Andersson.
– Om vi inte vet helt säkert att hunden uppskattar ett nytt hem – då chansar vi aldrig. Det är både för nya familjens och hundens skull.
Här kan du se hundar som söker nytt hem just nu.
All omplacering görs alltså på individnivå, där varje hund utvärderas noggrant.
– Vårt gäng jobbar dagligen med hundar och ser vad varje hund behöver. Det handlar om massor av saker, som att inte kunna bo lägenhet med för mycket spring och slammer.
– De hundar som kommer till oss har vi sällan en hundraprocentig bakgrund på. Därför chansar vi aldrig med att en hund kan passa t ex till ett tvåårigt barn.
Hundstallets personal läser noggrant alla ansökningar. Sen görs en bedömning: kommer familjen att matcha med den här individen?
– Processen är ganska lång. Man ska genom ett gäng steg. Först läser vi ansökningen, sen blir det telefonintervju där jag presenterar mer om hunden. Jag får en helhetsbild av familjen och familjen får en bättre bild av vad hunden kräver, säger Frida.
– Vi tar dessutom referenser, inte nära familj utan utomstående som kan gå i god för familjen. De behöver inte ha sett familjen med ett djur, men vi vill veta vilken typ av människa som ska ta hand om hunden.
– Vi kollar dessutom alla över 18 år hos länsstyrelsen. När det är grönt så får familjen komma hit och träffa hunden, säger Frida.
– Vi har inget kösystem på en hund. Det finns alltså ingen förtur. Det hemmet som vi bedömer är mest lämpat blir utvalt.
Och Frida Andersson är noggrann med att poängtera en sak för blivande adoptörer:
– Hundstallet finns som stöd efter omplaceringen. Hundarna är alltid välkomna tillbaka till oss om något inte skulle stämma. Lämna hellre en hund till oss än annonsera på Blocket.
Fakta omplaceringar från Hundstallet:
I princip rehabiliteras alla 831 hundar som kommer till Hundstallet, sedan är myndigheterna med i omplaceringsprocessen för ca 40 procent av hundarna Och Hundstallets team sköter själva 50 procent av adoptionerna.
Hundstallet har omarbetat processen för återkoppling till intresserade adoptörer: nu fyller man i en ansökan (via formulär på webben) för att frigöra mer tid för hundskötarna och möjliggöra mer återkoppling.
Även tekniskt justeringar har skett där Hundstallet sett att vissa svarsmail gått direkt till intressentens skräpkorg och liknande.
Här kan du se hundar som söker nytt hem just nu.