Kriminella gör stora vinster på smuggla hundar till Sverige under vidriga förhållanden. 
Nu vill Hundstallet påverka politiker att verka för starkare EU-lagstiftning – och stoppa smugglingen.
– Vår namninsamling kommer att överlämnas till våra EU-politiker under vintern 2024 för att stoppa hundsmuggling och det systematiska djurplågeri som det innebär, säger Johnny Kroneld, kommunikationschef på Hundstallet.

Varje år smugglas hundratals – kanske tusentals – hundar in i Sverige. Mörkertalet är stort och skrämmer Tullverket som bara kan avslöja en bråkdel av smuggelverksamheten.

Johnny Kroneld om kampanjen som ska stoppa hundsmuggling.

– Ur djurskyddssynpunkt är det en fruktansvärd verksamhet som pågår. Uppfödningen sker på valpfabriker under hemska förhållanden för tiken. Valparna tas ofta för tidigt från mamman och transporteras till Sverige i små trånga utrymmen där luften är dålig. Ofta får valparna varken mat eller vatten under den långa resan. Det är inte ovanligt att de är så medtagna att de insjuknar och dör, berättar Malena Grimbrandt, länsveterinär på Länsstyrelsen i Hallands län.

Många gånger specialiserar sig hundsmugglarna på små, dyra och populära raser som bichon frisé, malteser, pomeranian och fransk bulldog. Du bör alltså vara extra vaksam om du ska köpa en sådan hund.

– Förutom att köpet av en insmugglad hund bidrar till ett systematiskt djurplågeri så innebär det också stora hälsorisker, där den stora mardrömmen är att få in rabies i Sverige. En mycket plågsam sjukdom med dödlig utgång, där det inte finns något botemedel för den som blivit smittad, menar Johnny Kroneld på Hundstallet.

Hundsmuggling är ett stort problem – och kan innebära att rabies sprids i Sverige. Foto: Tullverket.

De gulliga valparna kan därmed bära på en livsfarlig smitta. Tidigare i år upptäcktes misstänkt rabies på en hund i Halland med oklar bakgrund. Hundarna som förs in illegalt i Sverige kommer ofta från regioner i Europa där rabiessituationen inte är under kontroll och hundarna saknar i regel all form av vaccinering.

Varje år dör ca 60 000 människor i världen av rabies. Den vanligaste smittöverföraren är hundar. Smittade hundar kan bära på rabies i flera månader innan de utvecklar något symptom.

Hundsmuggling är ett stort problem – och kan innebära att rabies sprids i Sverige. Foto: Tullverket

– Hundsmuggling innebär stort lidande för både djuren och deras framtida ägare. Det påverkar oss alla. Hundstallet har därför startat initiativet ”Värd att vänta på” för att informera allmänheten och påverka politiker att skärpa EU:s lagstiftning mot smuggling, säger Johnny Kroneld på Hundstallet.

Syftet är att informera om den allvarliga problematiken med hundsmuggling och stärka hundköpares kunskap för tryggare hundköp. Förhoppningen är att det ska påverka politiker att verka för starkare EU-lagstiftning och ett ökat samarbete mellan berörda aktörer för att motverka hundsmuggling.

Nu kan du skriva på namninsamlingen – för att få Sveriges EU-politiker att stötta EU-förordningen om välfärd och spårbarhet för hundar.

– Vår namninsamling kommer att överlämnas till våra EU-politiker under vintern 2024 för att visa vilket engagemang det finns hos det svenska folket för att stoppa hundsmuggling och det systematiska djurplågeri som det innebär, säger Johnny Kroneld.

Skriv under namninsamlingen här (länk till Hundstallets upprop).

Hundsmuggling är ett stort problem – och kan innebära att rabies sprids i Sverige.