En tragisk historia med ett lyckligt slut. Den lilla bichon havanais-hunden hittades slängd i ett sopkärl.
Hundratals familjer hörde av sig till länsstyrelsen för att få adoptera honom.
Nu har han redan hittat en kärleksfull familj.
– Vi är nöjda att vi kunde lösa ett sånt här ärende på ett så bra sätt, säger Jenny Larsson, chef för länsstyrelsens djurskyddsenhet.

I slutet av februari gjorde en polis i Sandviken en makaber upptäckt. Någon hade kastat ner sin två år gamla bichon havanais-hund i ett tre meter djupt sopkärl.
När han öppnade locket hördes en hund som gnydde i kärlets botten, rapporterade Gefle Dagblad.

Bichon havanais-killen räddades från ett sopkärl. Nu har han adopterats av en familj. Foto: Räddningstjänsten

Det blev snabbt en riksnyhet, där räddningstjänstens bilder på den lilla bichon havanais-killen spreds snabbt. Och alla undrade: hur kan någon bete sig så grymt en hund?
– Hunden ska inte ha kunnat komma ner där själv så vi misstänker att någon kastat ner den avsiktligt, sa Sanja Vukicevic, befäl vid polisens regionledningscentral till Gefle Dagblad, när hunden hittades.

När brandmannen Anton Östlund kallades till platsen så gick han ner tre meter i sopkärlet och lyfte upp den lille killen, som var lätt underviktig och visade tecken på misskötsel. Pälsen var tovig med intorkad avföring och klorna var långa.
– Den kändes klen, men var glad att bli räddad, sa Anton Östlund till Gefle Dagblad.

Sedan den 23 februari har hunden fått vila ut och bli starkare på ett hundpensionat i Gävle.
Veterinären konstaterar att ”hunden var mycket trevlig och framåt, kontaktsökande och gick lätt att undersöka.”

Hundratals svenskar har blivit så berörda av hundens öde att de anmält sig hos länsstyrelsen för att få adoptera honom.
– Vi fick många intresseanmälningar innan vi kunde fatta beslut vad som kunde hända. Vi kunde gå vidare snabbt med att verkställa en försäljning. Att det gick så snabbt berodde på att ingen ägare har klivit fram, berättar Jenny Larsson, chef för länsstyrelsens djurskyddsenhet.
– Vi är nöjda att vi kunde lösa ett sånt här ärende på ett så bra sätt.

Bichon havanis har blivit en väldigt populär sällskapshund, för närvarande finns det cirka 5500 registrerade hundar i Sverige.
Med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Hundarna är tillgivna och av naturen gladlynta, vänliga, charmiga, ja, ibland nästan som små clowner.

Eftersom de är så lättdresserade kan de ställa upp i agility- och lydnadsträning. Men de klarar även spårning och det finns exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur.

Räddad ur sopkärlet. Foto: Räddningstjänsten

Foto: Räddningstjänsten