33 000 kilo hundmat dras tillbaka. Orsak: Det tros kunna leda till allvarliga skador.
Artisten Alexander Strandell misstänker att det är just det fodret som gjort hans tvåårige Atlantis lam i bakbenen.
– Det känns fruktansvärt att se honom lida och antagligen har han mått dåligt väldigt länge, säger Strandell till Aftonbladet.

På söndagen kom beskedet att Musti Group drar tillbaka ett jättelikt parti av hundmaten SMAAK. Detta sedan flera hundar insjuknat med oförklarliga symptom.
Hundarna har enligt rapporter varit kraftlösa, orörliga och stela.
Problem som feber, smärta, kräkningar och neurologiska symptom har konstaterats. Det har också funnits fall där hundar drabbats av svullna leder och bakben som bara ger vika.

Alexander Strandell misstänker att det är hundfodret SMAAK som gjort Atlantis förlamad i bakbenen.

Dit hör Strandells hund, en American wolfdog på 50 kilo. För drygt två veckor sedan ska artisten ha märkt att Atlantis förändrades.
– Det gick från att han var jätteglad på morgonen till att han var helt förlamad i bakbenen när jag kom hem fyra och en halv timme senare, säger han till Aftonbladet.
Sen dess har det blivit en handfull besök på djurakuten, i ett försök att finna orsaken.

Förutom tidsåtgången och oron har förgiftningen grävt ett djupt hål i hans plånbok. Totalt uppskattar han att undersökningar, behandling och mediciner till Atlantis gått loss på 40 000 kronor.
– Jag kommer att vilja ställa företaget mot väggen. Vem kompenserar för allt detta? Oavsett om det varit medvetet eller omedvetet, säger han till Aftonbladet.

Än är Atlantis inte återställd. En första positiv effekt av kraftig behandling med kortison har efter nedtrappning av medicinen gjort att problemen återvänt och att hunden haltar.
Strandell hoppas att ett nytt foder ska hjälpa Atlantis att bli bra igen. Mardrömmen är förstås om problemen blir bestående.

Den indragna hundmaten har sålts i hundtillbehörs-butikerna Musti & Mirri, Peten Koiratarvike och i webbutiker. Fodret tillverkas i Lundo i Finland och har exporterats till Sverige och Norge. Nu är det indraget från samtliga marknader.

Matpaket som har gett symtom hos hundar:
• 154775 SMAAK Adult GF Fish 10 kg, bäst före 2025-04-04
• 154775 SMAAK Adult GF Fish 10 kg, bäst före 3 april 2025
• 154774 SMAAK Adult GF Fish 2 kg, bäst före 2025-04-04
• 154774 SMAAK Adult GF Fish 2 kg, bäst före 3 april 2025
Enligt Musti Groups verksamhetschef Pamela Nelimarkka har produkterna tillverkats i cirka två år och inga ändringar har gjorts i sammansättningen.

Alexander Strandell har två hundar. Bara den som åt av det nu indragna fodret är sjuk.