Glömt påståendet om att hundar inte kan göra sig förstådda.
Videon här intill innehåller inga ord men är ändå glasklar.
Den visar hur mycket golden retrievern saknar sin bortgångna vän.

Den 16 juni gick retrieverns hundkompis bort.
Då förlorade han sin bästa kompis.

Medan han sannolikt inte vet vad som hänt råder det ingen tvekan om att avsaknaden av sällskapet känns.

I videon som lagts upp på Facebook bär retrievern omkring på ett foto av hundkompisen. Han bär till och med fotot med sig när han hoppar upp i sängen.

Här hämtar golden retrievern ett foto av sin bästa vän.

Videon har i skrivande stund fått 84 000 gilla-markeringar.

”Herregud, det där gör så ont i mitt hjärta”, skriver en av de 4 000 som kommenterat videon.

”Min älskade pälsbebis. Jag är så ledsen för din skull att du har förlorat din bästa vän. Jag hoppas att smärtan snart blir lättare att hantera”, skriver en annan.

”Det gör det absolut. Min stackars söta Lily B förändrades så mycket efter att vi förlorade vår Sable. Jag tror aldrig att hon kom över det. Vi förlorade Lily B i april. Jag tror att hon slutligen är tillsammans med sin Sable igen”, skriver en tredje.

Och en fjärde uppger:
”Min tik ligger alltid vid sin mammas och sina systrars grav ute i trädgården. Det är som om hon vet de är där. Det är så sorgligt att se dem sörja.”

Sajten Wagwalking uppger att graden av sorg hundar känner variererar.

”Om de stod varandra ultranära kommer hunden att känna av förlusten. Precis som människor sörjer sina nära och kära på unika sätt sörjer hundar förlusten av en närstående hundvän”, heter det.

Veterinärer på det amerikanska djursjukhuset VCA är inne på samma spår.

”När en hund förlorar en kompanjon, vare sig det är djur eller människor, sörjer och reagerar den på förändringar i sitt liv. Hundar ändrar sitt beteende när de sörjer, precis som människor gör. De kan bli deprimerade och håglösa. De kan förlora aptiten och vägra leka. De kanske sover mer än vanligt och rör sig långsammare.

För djurägare som upplevt nämnda situation är hundars sorg för det mesta uppenbar. Ändå finns det skeptiker. De menar att hundar inte sörjer utan är upprörda över frånvaron av en viktig person i deras liv. Med andra ord är hunden upprörd över att deras schema har ändrats.

1996 genomförde amerikanska organisationen ASPCA en studie i ämnet. Den – döpt till Companion animal mourning project – sammanställde data som kastade nytt ljus över hundars sorgeprocess. Bland resultaten:

• 36 procent av hundarna fick reducerad aptit efter att en hundkompis gått bort.

• Cirka 11 procent vägrade helt att äta.

• Många hundar sov mer än vanligt medan andra drabbades av sömnlöshet.

• Cirka 63 procent av hundarna uppvisade förändringar i röstmönstret. Somliga blev mer högljudda medan andra blev tystare än innan bortgången.

• De överlevande hundarna blev ofta mer känslomässiga inför sina ägare och krävde mer kontakt.

Forskning visar att hundar kan ta en bortgång mycket hårt.