En söt hund håller på att drunkna, men räddas mirakulöst av en delfin. De senaste åren har klippet valsat runt på nätet som om det vore en sann historia.
Nu kan HundExtra berätta att både delfinen och vovven dresserades för att skapa scenen i en film från 1997.

Flera gånger varje år dyker otroliga bilder upp på djursajter i världen. En delfin simmar med en sjöblöt hund på sin rygg och får jycken på säker mark. Maken till unik livräddning har sällan skådats och rubrikerna har talat om ”den livrädda hunden klarade livet tack vare en delfin”.
Men på internet är saker och ting inte alltid så sanna, som du kanske redan misstänkt.

”Livräddningen” i filmen ”Zeus and Roxanne” som kom ut redan 1997

Nästa gång de här bilderna dyker upp så bör du veta att både hunden och delfinen dresserades för att skapa livräddningen – i en film.
Filmtiteln heter ”Zeus and Roxanne” och kom ut redan 1997, långt innan avancerad AI-teknik användes. Det betydde att både hund och delfin var äkta och att de faktiskt gjorde vattenscenen på riktigt. Delfinen simmar verkligen med hunden mot land och släpper av vovven vid en brygga. En riktig cirkusakt, kan man säga.

”Filmen kretsar kring vänskapen mellan titelkaraktärerna Zeus och Roxanne, en hund respektive en delfin, och relationerna mellan de mänskliga karaktärerna som spelas av Steve Guttenberg, Kathleen Quinlan och Miko Hughes” står det i programförklaringen 1997.

Men samtidigt fortsätter alltså redaktioner att skriva om livräddningen, som om den skedde nyligen. Och detaljer är påhittade, som om verkligheten inte är tillräckligt spännande:
”Delfinerna simmade till den skräckslagna hunden och började cirkla runt den och göra oväsen. Uppståndelsen uppmärksammades av några närboende, som gick till kanalens kant för att se vad som pågick. Lyckligtvis lade de märke till den lilla hunden som desperat plaskade i vattnet, omgiven av delfiner” ljuger sajten The Scrap Mag.

Tro inte på allt du läser – men njut av en duktig delfin och hund som skapade en filmscen det snackas om än idag.

Skådespelarna på bild tillsammans: delfinen och hunden.

En liten puss efter avslutat filmjobb.