I augusti försvann Richard Moore, 71, och hans treåriga Jack russell-terrier spårlöst under en hajk i bergen.
Tio veckor senare hittades Moores livlösa kropp på en enslig klippavsats.
Intill satt hunden Finney – vid liv.

– Både jag och min son grät när vi fick hämta henne hos veterinären, säger Moores änka, Dana Holby, 78, i magasinet Outside.
Finney hade mist halva sin kroppsvikt. Revbenen stod ut och ett djupt sår på nosen var täckt av smuts och en sårskorpa.
Men i övrigt var hon oskadd.
Vad som hänt och hur hon överlevt på egen hand är ett mysterium.

Richard Moore var en van hajkare. Det är fortfarande oklart varför han avvek från stigen under den krävande vandringen till toppen.

Räddningsarbetarna som i helikopter hissades ner för att undsätta Finney kallar hundens öde en magnifik berättelse om överlevnad.
Då syftar de inte bara på att Finney hade lyckats skaffa föda under tiden i ensamhet. Den hade också undgått att falla offer för områdets många rovdjur – björn, bergslejon och prärievarg.

Moore hade ringt sin hustru den 19 augusti och sa att han och Finney skulle hajka till Blackhead Peak, toppen av bergskedjan San Juan i delstaten Colorado.
Holby visste att sträckan var krävande.
– Gör det inte, bad hon.
Men det var förgäves.

När han inte hade hört av sig på kvällen kontaktade hon myndigheterna.
Nästa dag, efter att Moores bil hittats vid en stig på bergets östra sida drogs det största räddningsarbetet i länets historia igång. Helikoptrar, drönare, hundar, poliser och frivilliga – totalt 176 personer – sökte bland klippor och träd. Men de fann inte ett spår av varken mannen eller hunden.
Vändningen kom den 30 oktober. Från hästryggen såg en jägare en livlös kropp. Under larmsamtalet sa han också att han såg en hund sitta vid kroppen.
Platsen låg 250 meter från den yttre gränsen där skallgången gått.

När hjälpen till slut anlände var Finney alert. Hunden morrade, reste ragg och var redo att attackera för att skydda sin husse. Med en burk mat, spetsad med lugnande, fick de tiken under kontroll och kunde föra henne till djursjukhuset.
För Holby har Finneys överlevnad hjälpt henne att tackla sorgen efter maken, som enligt rättsläkarundersökningen dog av hypotermi – nerkylning – efter att han sannolikt gått vilse.

Holby uppger att Finney har förändrats av händelsen. Hon lämnar inte längre mattes sida och den tidigare så nyfikna hunden gömmer sig bakom Holby när en annan hund närmar sig.
Det tar änkan som ett tecken på att något hände i bergen.
Men hon är fast besluten att stötta Finney oavsett vad som krävs.
– Hon är mitt syfte nu. Jag gör vad som helst för henne. Jag är så glad att hon kom tillbaka. Hon är en del av oss.

Hundar och friluftsliv var Richard Moore och Dana Holbys stora intressen. Moore hade sagt att han trivdes som bäst när han fick vara utomhus.