En 13-årig labrador fick panik av nyårsraketer. Hon avled efter att ha hoppat från en balkong. 
”Noas ångest var så stor att hon hade repat väggarna och försökt gömma sig i en dusch innan hon hoppade” berättar ägarna.

Den sydspanska orten Nerja firade nyår med raketer och smällare. Men för en familj slutade nyårsnatten i tragedi. Deras labradortik Noa fick panik när fyrverkerierna drog igång.
Enligt lokaltidningen Diario Sur hoppade hunden från en balkong på grund av de högljudda smällarna.

Noas matte Silvia Urbano säger till tidningen att smällarna startade vid fyratiden på eftermiddagen på nyårsafton och fortsatte i flera timmar. Labradoren blev så skräckslagen att hon efter drygt två timmars lidande hoppade från familjens balkong på andra våningen.

”Noas ångest var så stor att hon hade repat väggarna och försökt gömma sig i en dusch innan hon hoppade” berättar Silvia Urbano.

Familjen, som tidigare förlorat två andra hundar inom loppet av två år, mår nu väldigt dåligt av det tragiska dödsfallet. Men de vill trots det inte anmäla händelsen till Guardia Civil, eftersom de inte är säkra på vilka som var ansvariga för smällarna.

Händelsen har dock väckt starka känslor och debatt om användningen av smällare och fyrverkerier i bostadsområden.

Noas sörjande ägare Silvia Urbano vädjar istället till allmänheten om att vara mer ansvarsfulla med användningen av smällare och fyrverkerier, särskilt med tanke på djur, barn och personer med autism. Hon efterlyser att kommunledningen i Nerja inför striktare regler, liknande de som nyligen införts i Torremolinos, där användningen av fyrverkerier helt förbjudits.

I grannstaden Torremolinos var det nämligen tyst och lugnt på nyår. Den nya borgmästaren Margarita del Cid har förbjudit bruket av både smällare och raketer i hela kommunen.
Förbudet har som syfte att värna om allmänhetens välbefinnande, i synnerhet små bebisar, barn med autism, äldre och husdjur.

Det är därför inte tillåtet att bära på sig smällare och raketer, än mindre tända dom. Lokalpolisen har order om att beslagta materialet och utfärda böter.

Den sydspanska orten Nerja.