Vi älskar våra hundar så länge dom lever. Men vissa lever tyvärr inte så länge.
Nu har forskarna tagit reda på vilka vi mister först – och vilka raser som lever längst.

– Nu när vi har identifierat grupperna som löper risk att dö tidigt kan vi börja granska varför det är på det viset, säger Kirsten McMilllian, forskningsledare och datachef på Dog trust, en brittisk välgörenhetsorganisation som står bakom studien.
Tillsammans har hon och hennes kollegor haft tillgång till en databas på 584 734 brittiska hundar, både renrasiga och blandraser.
För hela gruppen var livslängden 12,5 år i snitt. Men den skiljer sig kraftigt bland raserna.

Caucasian shepherd parkerar i botten när det gäller livslängden. I andra änden på skalan återfinns Lancashire Heeler med 15,4 år.

Små, långnosade raser är de som lever längt. Hundar med platta ansikten löper störst risk att möta en tidig död. Resultatet publicerades på torsdagen i tidskriften Scientific reports.
När storlek, ansiktsform och kön togs med i beräkningen fann forskarna att små, långnosade tikar är de som tenderar att leva längst bland de renrasiga hundarna, totalt 13,3 år.

Men raser med platta ansikten – ett utseende som efterfrågats de senaste åren – lever i genomsnitt 11,2 år. De löper en 40-procentig risk att få kortare liv än hundar med mellanlånga nosar, såsom spaniel.

– Medan tidigare forskning har identifierat kön, ansiktsform och kroppsstorlek som bidragande orsak till hundars livslängd har ingen undersökt sambandet mellan de tre, säger McMillan.

Medan en dvärgtax hade genomsnittlig livslängd på 14 år var motsvarande siffra för en fransk bulldog 9,8 år. Experter har länge ansett att en av orsakerna är rasens andnings- och hudproblem.
Men det är den stora Caucasian shepherd som är den verkligt svaga länken. Den har bara en genomsnittlig livslängd på 5,4 år.

Forskningsteamet upptäckte också att den genomsnittliga livslängden för renrasiga hundar var längre än för blandraser, 12,7 år i jämförelse med 12 år.

– Generellt hjälper de här resultaten potentiella ägare, uppfödare, beslutsfattare, finansiärer och välgörenhetsorganisationer att fatta kloka beslut för att förbättra en hunds välbefinnande, säger McMillan.
– Framför allt tror jag att det skapar en möjlighet för oss att förbättra livet för våra fyrbenta följeslagare.

Havanes är en av de raser som lever längst.

Här är genomsnittslängden för några populära raser:

Lancashire Heeler: 15,4 år
Havanes: 14,5 år
Pudel: 14
Minitax: 14
Whippet: 13,4
Minischnauzer: 13,3
Collie: 13,3
Dalmatiner: 13,2
Pekingeser: 13,3
Tax: 13,2
Golden retriever: 13,2
Border collie: 13,1
Labrador: 13,1
Maltes: 13,1
Pomeranian: 12,2
Chow chow: 12,1
Siberian husky: 11,9
Cavalier King Charles spaniel: 11,8
Greyhound: 11,5
Schäfer: 11,3
Doberman: 11,2
Rottweiler: 10,6
Great Dane: 10,6
Bullmastiff: 10,2
Fransk bulldog: 9,8
Saint Bernard: 9,3
Mastiff: 9
Caucasian shepherd: 5,4

Fransk bulldog är en av världens mest populära hundraser. Men den genomsnittliga livslängden är kort.