Nicola Coyle, 51, gick i pension för att ta hand om gamla, dödssjuka eller herrelösa hundar.
– Jag tar dom som har mindre än sex månader kvar att leva, så det handlar om en kärleksfull vård i livets slutskede”, säger den tidigare sjuksköterskan.
Nicola Coyle är en pensionerad sjuksköterska som startat ett synnerligen unikt hem för hundar. Namnet är The Grey Muzzle Canine Hospice.
I sitt eget hem i Mansfield, Storbritannien, tar hon hand om gamla, dödssjuka eller herrelösa hundar. Alla har övergivits av en eller annan orsak. Och alla har maximalt sex månader kvar att leva.

”Jag vill att hundarna ska få tillbringa sina sista dagar med att leva livet fullt ut.”
Tyvärr kan det vara en hjärtskärande upplevelse att säga adjö till sin åldrande hund, och alla kan inte hantera den situationen. Men det är bara en av anledningarna till att vissa gamla eller dödligt sjuka vovvar överges på ålderns höst.
Dålig ekonomi och psykisk ohälsa är också vanliga orsaker att äldre hundar plötsligt saknar hem.
Men då kliver Nicola in och betalar hundarnas uppehälle ur egen ficka. Hon spenderar cirka 7 000 kr på var och en av hundarna som hon tar hand om.
Och det handlar om att ge lindra hundarnas svåra symtom och ge dom en värdig sista tid i livet.
– Jag vill att de ska få tillbringa sina sista dagar med att leva livet fullt ut. Jag vet inte när de fyller år så vi ser till att vi ordnar en födelsedagsfest för dem alla, säger Nicola.
– Om de mår bra tar vi dom en dag vid havet, de får fish and chips och glass. Och massor av kärlek förstås.
Hennes hospice erbjuder även annan lyx som de förmodligen aldrig har känt till: biff-middagar på den lokala puben och glada utflykter till stranden.
För Nicola handlar allt om att hundarna ska få uppleva en känsla av tillhörighet och lycka, det ska kompensera all försummelse som de upplevt tidigare.
Effekten av Nicolas arbete är lika överraskande som tydlig: under hennes vård har många hundar trotsat sina dystra prognoser och levt längre än de sex månader som veterinärer prognostiserade. ”Ett bevis på kärlekens och tröstens helande kraft.”
För Nicola tar bara hand om hundar som anses ha sex månader eller mindre kvar att leva, som en sista utväg för dom som står på randen till dödshjälp.
– Vi blir väldigt fästa vid dessa söta hundar, det är väldigt känslomässigt intensivt och vi sörjer alla djupt när de dör. Tyvärr kommer det en tid att säga adjö – och det är aldrig lätt, säger Nicola.
Nicola menar att hennes arbete inte räcker till. Det finns så många åldrande hundar som skull behöva få kärlek och omvårdnad.
– Jag vet att många äldre och sjuka hundar fortfarande blir övergivna och dör ensamma. Så jag vill uppmana alla ägare att visa medkänsla och ansvar gentemot sina åldrande eller sjuka husdjur snarare än att överge dem i en tid när de behöver oss som mest.
– Ingen hund ska behöva sluta sitt liv med att känna sig oälskad eller oönskad.
Fotnot. Hospice är både ett vårdfilosofiskt begrepp kring omhändertagande och ett hem för svårt sjuka och döende. Hospice erbjuder en varm atmosfär för människor (eller hundar) i livets slutskede. När medicinsk behandling inte längre kan bota eller hejda sjukdomen ställs andra krav på vården.
Det huvudsakliga målet för vården på hospice är att lindra svåra symtom och verka för en värdig sista tid i livet.

”Jag vill att hundarna ska få tillbringa sina sista dagar med att leva livet fullt ut.”

De sjuka hundarna får både hundgodis, biffar och glass.

Alla hundar har övergivits av en eller annan orsak. Och alla har maximalt sex månader kvar att leva.

”Ingen hund ska behöva sluta sitt liv med att känna sig oälskad eller oönskad.”