I ett uppmärksammat utspel på Tiktok uppger en veterinär att han aldrig skulle skaffa en doberman.
Som orsak anger Sydafrika-baserade Amir Anwary hälsoproblem.
Men den älskade hundrasen har en rad fördelar. Här är fem skäl att skaffa en doberman.

Doberman är intelligenta och lätta att träna:
Doberman räknas till de mest intelligenta hundraserna. Hundarna är duktiga på lydnadsträning och lär sig snabbt. Det gör att de ofta kräver mindre upprepning för att bemästra nya kommandon jämfört med andra raser. Intelligensen och förmågan att lära gör dem också lämpliga för en rad roller, såsom servicehundar, terapihundar och deltagare i hundsport.

Doberman kan vara bra familjehundar, särskilt om de får lära sig umgås med barn redan från valpstadiet.

De är sportiga:
För den som har en aktiv livsstil kan en doberman vara den perfekta hunden. De har höga energinivåer och behöver regelbunden motion för att hålla sig friska och glada. Aktiviteter som löpning, vandring och agilityträning ger utmärkt utlopp för deras energi, och gör dem till väluppfostrade husdjur i hemmet.

De är extremt lojala:
Den starka lojaliteten gör rasen till bra vakthundar. Doberman är mycket lojala mot sina ägare naturligt beskyddande. Uppfattar de ett hot tvekar de inte att försvara sin flock. Enbart deras närvaro kan fungera som avskräckande för potentiella inkräktare. Deras lojalitet innebär också att de skapar djupa band till sina ägare och ofta blir en kär del av familjen.

De är bra med barn:
Storleken och ryktet till trots kan doberman fungera bra med barn, särskilt om de växer upp med dem från valpstadiet. Rasen är generellt tålmodig och beskyddande, och det gör hundarna till utmärkta lekkamrater för barn. Men som med alla raser bör de övervakas. Det är också viktigt att lära barn hur man umgås med hundar på rätt sätt.

 Begränsad pälsvård:
Doberman har en kort, slät päls som är lätt att sköta om. Rasen kräver minimalt med grooming jämfört med raser med längre päls. Den kan såldes vara ett bekvämt val för personer som känner att de inte har tid för den delen av hundägande. Regelbunden borstning, bad när det behövs och rutinmässig klippning av klor brukar normalt räcka för att hålla en doberman i gott skick.

Anwary nämner inget av de fem skälen i sitt inlägg på Titok. Att veterinären placerar hundrasen på andra plats på listan över raser han aldrig skulle äga har enbart att göra med de hjärt- och kärlsjukdomar som ofta drabbar rasen.
– Det gör det svårt för hjärtat att pumpa runt blod i kroppen, säger han.
Veterinären varnar för att sjukdomen innebär regelbundna hälsokontroller och kanske livslång behandling för hjärtat.
I kommentarsfältet får han både ris och ros.
Flera håller med om rasens korta livslängd. Men många av dem menar att det är värt det.
”Jag tar vilken tid som helst som Gud ger mig med min doberman framför alla andra raser”, skriver en av dem.

Doberman avlades fram som den optimala vakthunden. Rasens är känd för sin enastående lojalitet.