En hund som ser bedjande på en kan vara det mest förtroendeingivande som finns.
Men skenet bedrar.
Ny forskning visar att människans bästa vän kan ljuga för dig.

De lika oväntade som sensationella uppgifterna publiceras i Animal cognition.
”Hundar kan anpassa sitt beteende och använda sig av taktiskt bedrägeri” skriver forskare vid Zürichs universitet i Schweiz.

Slutsatsen har de kommit fram till efter att ha genomfört en studie med 27 hundar och personer. De senare delades in i två kategorier – samarbetsvilliga och konkurrerande.
Den samarbetsvilliga personen var den som delade en belöning med hunden. Den konkurrerande var den som visade en belöning för hunden men behöll den för sig själv.

Risken att gå miste om korv fick hundarna i studien att bli taktiska.

”Vi gav hundarna tre valmöjligheter för att se om de kunde lura bort en mänsklig konkurrent”, uppger forskarna.
Hundarna ombads leda en person i taget till en av tre lådor där den första var tom, den andra innehöll ett enkelt kex och den tredje korvar.
Det sistnämnda ansågs vara hundens favoritbelöning.

Ju längre experimentet pågick desto mer sannolikt blev det att hunden ledde den ”samarbetsvilliga” till lådan med korvar, medan den ”konkurrerande” leddes iväg från den bästa belöningen till någon av de två andra lådorna.

”Hundar kan anpassa sitt beteende och använda sig av taktiskt bedrägeri” skriver forskare vid Zürichs universitet i Schweiz.

”Hundarna ville helt enkelt inte dela med sig av korvarna utan styrde medvetet bort den konkurrerande motparten. Det bevisar att hundarna kunde bedra om de tjänade på det”, skriver forskarna.
Intressant är också att det inte fanns något sätt att se att hundarna ljög. De gav inga tecken på att de agerade utifrån en egen agenda.

Det här betyder inte att man ska misstro sin hund hela tiden. Hunden torde vara ärlig när den ber om att bli klappad, få kel och uppmärksamhet. Däremot visar studien att den lärt sig det snabbaste sättet att få det den vill ha av sin husse eller matte.

Om det gäller mat så kan faktiskt hundar ljuga för sin ägare.