Ser du ut som din hund? Grattis, då är du en av många lyckliga hussar och mattar.
En forskarstudie visar att hundar anammar sina ägares personlighet och karaktärsdrag.
HundExtra har hittat några par som är lika som bär. 

Du har säkert tänkt på det någon gång när du stött på personer som promenerar med sina hundar. En människa och hund kan faktiskt likna varann.
Nu har forskningen förklarat fenomenet och det finns flera orsaker.

Artisten Chef och hennes afghanhund.

Etologen Erik Wilson menar att det finns fog för att säga ”Visa mig din hund och jag ska säga vem du är.”
I mer än 15 000 år har människan förändrat hunden – utseendemässigt och mentalt. Generation för generation har det som en gång var en varg blivit till en mångfald av hundtyper – som alla vill behaga oss människor och skapa kontakt. Då kan det lätt bli så att vi liknar varann i beteende och i vissa fall utseende.

Ett studie som kan hjälpa oss förstå varför hundar och ägare liknar varandra är en som genomfördes vid Wiens universitet i Österrike. Studien bekräftar att hundar anammar sina ägares personlighet och karaktärsdrag. De utförde ett beteendetest på 132 par av hund och ägare.

Resultaten visade till exempel att ju mer ängslig ägaren var, desto större sannolikhet var att hunden var mer ängslig. En avslappnad ägare resulterade även i en mer avslappnad hund.

Det finns alltså en mycket speciell “dualitet” mellan hundar och människor, och det kan uppfattas som att hundar och ägare liknar varandra så mycket.
Olika former av känslor och beteenden kan påverka personligheten och karaktären hos andra individer. Ägaren har däremot mer inflytande på sin hund än tvärtom.

Människor som har sällskapshundar rapporterar att de i många hänseenden är väldigt lika sina husdjur, både när det kommer till beteende och personlighet.
Enligt Carmen Castro, psykolog som specialiserar sig på terapidjur, väljer människor instinktivt djur vars egenskaper är förenliga med deras egna. Detta kan vara en förklaring till varför hundar och ägare liknar varandra.

Om du är naturligt nervös kan din hund lätt bli upprörd. Om du är lugn kan din hund sannolikt sova genom hela dagen utan problem.
En hunds naturliga imitationsförmåga kan också spela stor roll, bland annat för hur bra hunden kan anpassa sig till sin miljö och sina dagliga rutiner.

När man lägger ihop alla dessa egenskaper kan man upptäcka att hundar kan börja imitera sina ägare, precis som par som varit tillsammans länge.
Hundar kan komma ihåg och upprepa sina ägares rörelser, t ex att luta huvudet åt ena sidan när något verkar intressant. Allt detta kan medföra att det uppfattas som att hundar och ägare liknar varandra.

Det är troligt att människor lockas till hundar som har liknande personlighet eftersom djuret ska kunna anpassa sig till ägarens livsstil. Psykologer har liknat sökandet efter ett husdjur med att hitta en livspartner när det kommer till kompatibilitet.

Forskning påstår att den här typen av människor passar bäst med speciella raser:
Perfektionister fungerar väldigt bra med schäferhundar.
Vänliga, utåtriktade människor passar ihop med golden retrievers
De mest glamorösa personlighetstyperna trivs ofta med toypudel eller yorkshireterrier.
Idrottsmän skulle kunna passa bra ihop med pitbulls och dobermannhundar.
Idrottskvinnor väljer ofta afghanhundar.
Människor som är väldigt upptagna kan skaffa en cocker spaniel eller chihuahua (men givetvis inte om de är så upptagna att de inte har tid för en hund).
Hipsters väljer ofta collies eller sankt bernhardshund.

Hund och ägare lika som bär.