Sandra Tigerlind i Orrefors har hjälpt över 700 oönskade hundar och andra smådjur de senaste tio åren.
Nu kan hon få pris för sin insats.
”Sandra är en riktig samhällshjälte. Hon ser de hundar ingen annan ser, välkomnar till sin fristad” förklarar Miljonlotteriet.

Sandra Tigerlind i Orrefors lever efter mottot: ”Hellre älska och förlora en gammal hund, än att låta den leva och dö ensam”.
De senaste nio åren har hennes ideella organisation Black Dog Foundation hjälpt över 700 hundar och andra smådjur.

Sandra med några av sina skyddslingar.

Fokus är att ta hand om äldre hundar som övergivits av olika orsaker och som dessutom har svårt att hitta ett nytt hem.
– Det är ett dygnet runt-jobb, Jag lever med hundarna hela tiden och de blir mina familjemedlemmar. Det blir lite trångt i min säng, har Sandra berättat för HundExtra.

Black Dog Foundation hoppas på donationer från privatpersoner, men Sandra upplever att det är tuffare när det handlar om äldre hundar.
– Folk donerar kanske hellre pengar när de ser en söt valp. Vi får inte de lätta pengarna från adoptioner av valpar.

Nu kan dock Sandra få lite ekonomisk hjälp. Miljonlotteriet har nominerat henne till ”Sveriges största hundälskare” med chans att vinna 10 000 kr.

Motiveringen lyder så här:
”Sandra Tigerlind, som är grundare till den ideella föreningen Black Dog Foundation, gör en enorm insats för utsatta och bortglömda djur (framför allt hundar). Hon ser de hundar ingen annan ser, välkomnar till sin fristad och säkerställer så att hundarna får veterinärvård, mat, en varm bädd och mycket kärlek.

Fokus är på äldre hundar, och hos Sandra får de en riktigt fin och värdig sista tid oavsett om det är några månader eller flera år. Sandra är en riktig samhällshjälte!
Kanske kan vinsten gå till något lite extra lyxigt åt hundarna på fristaden, eller till verandan som nu byggs så att fler seniorhundar ska kunna ligga på sina varma bäddar och kunna titta ut på naturen.”

Sandras motto är ”hellre älska och förlora en gammal hund, än att låta den leva och dö ensam”.
Men det kostar pengar. De flesta hundar har inte fått vård på många år.
– Veterinärvård är vår största utgift. Det handlar om allt från tänder till tumörer för hundar som inte fått vård, berättar hon.

Under covid-åren kände Sandra att det blev ett uppsving för verksamheten. Folk vågade adoptera en hund och Sandra kände sig som ett föredöme. Men nu har det blivit trögare.
– Om man står i valet och kvalet att skaffa hund så väljer man kanske inte någon av de äldre hundarna i Sverige. De blir ofta kvar hos mig.

Hur gör du med en hund i livets slutskede?
– Det handlar framför allt om att inte börja leva vid livets slutskede. Många tror att man hinner uppleva allt sen. Det viktigaste att ge ett fint liv nu som jag inte kommer ångra. Jag vill känna att jag gav dom allt jag kunde, säger Sandra.
– Jag vet ju inte om mina hundar lever om en vecka eller om en månad.

Sandra menar att det är jobbigt att skapa en relation till en hund som inte lever så länge.
– Men om jag har lyckan att kunna planera för livets slut så blir det en tid med trygghet och lugn.

Här kan du rösta på Black Dog Foundation – länk till Miljonlotteriets sida.

Sandra Tigerlind i Orrefors har hjälpt totalt 700 hundar och smådjur under senaste nio åren.

Sandra Tigerlind i Orrefors har hjälpt totalt 700 hundar och smådjur under senaste tio åren.

Sandra och en av hennes seniorhundar.