Det började med att en hemlös hund stod på hennes veranda. Några år senare hade Lya Battle startat ett av världens största hem för ca 1300 oönskade hundar. 
– Jag har förlorat pengar, vänner och en frihet som jag en gång njöt väldigt mycket av. Men jag skulle göra det här igen tusen gånger, för om jag kan förändra en hunds liv kommer all huvudvärk att vara värt det, säger Lya Battle. 

Långt uppe i Costa Ricas berg finns Territorio de Zaguates hundhem, ett himmelrike på jorden för mer än 1 300 räddade herrelösa hundar. Många är sjuka eller bara ansetts för fula att behålla av tidigare ägare. Nu kan alla ströva fritt i det vackra landskapet och tas om hand – inklusive veterinärvård. Vissa blir till och med adopterade, och alla får hjälp att leva ett behagligt hundliv.

Lya Battle har offrat mycket i sitt liv för att kunna ta hand om alla hemlösa hundar.

Bakom den här solskenshistorien finns Lya Battle, en f d lärare som gav upp sin karriär för att rädda så många pälsbarn som möjligt. Inom loppet av två år hade hon och hennes partner Alvaro runt 300 hundar, varav de flesta kom från ett annat härbärge som stängts tidigare.

Uppgiften har inte varit lätt för Lya och Alvaro. Utgifterna för de första 400 hundarna tog de ur egen ficka och de behövde sälja en del av sina personliga tillgångar för att ha råd med hundmat och vård.

– Det finns en punkt i livet när du känner att det inte går att ignorera alla hemlösa hundar man ser på gatorna i Costa Rica. Jag insåg att skadade hundar skulle fortsätta att dyka upp och jag kände mig tvungen att hjälpa dem. De behövde vård, föras till en veterinär, steriliseras eller kastreras och hitta ett nytt hem, berättar Lya Battle.
– För de flesta hundar är det ganska lätt att hitta en familj, men när en hund inte blir adopterad och du hittar en ny på gatan måste du ta hem dem och antalet ökar.

Allt startade med den hemlösa hunden Oso.
–  Han öppnade våra ögon, det var en stor och söt hund men han var fruktansvärt envis och skötte sig illa. När folk kom för att adoptera en hund var snygga Oso den som alla ville ha. Men inga kunde tygla honom. Han lämnades tillbaka sju gånger. Han blev också påkörd av en bil fyra gånger eftersom han var en notorisk rymmare.

Enligt Lya var Osos enda alternativ var att antingen hamna på gatan igen eller i en hundgård där han förmodligen skulle bli avlivad så småningom.
– Det var då vi insåg att det behövs en plats som vill behålla hundar på obestämd tid, en plats utan ett utgångsdatum, säger Lya Battle.

Idag strövar cirka 1300 hundar i Territorio de Zaguates stora och vackra nejder. En av de första sakerna som Lya och hennes team gör när en hund räddas är att ge den ett namn, eftersom det kommer att skapa en identitet och därmed ett namn att svara på.

Och besökande tv-team visar ganska unika bilder på en hord av hundar som springer tätt intill skötarna. Alla sköter sig, alla vet vilka regler som gäller. Och alla har ett unikt namn. Du ser en video längre ner i artikeln.

– Jag kommer aldrig att avliva en hund, såvida han inte lider, och om det inte finns något sätt att lindra det lidandet. Om en hund är handikappad letar vi efter en vagn, om den bara kan röra ögonen och äta så matar vi den.
– Om en hund ska leva resten av sitt liv hos oss måste den njuta av det, säger Lya Battle.

I flera år har alltså Lya och maken Alvaro betalat allt ur egen ficka. De senaste åren har de tack och lov fått hjälp av bidrag från  privatpersoner.
– Jag har förlorat pengar, vänner och en frihet som jag en gång njöt väldigt mycket av. Men jag skulle göra det här igen tusen gånger, för om jag kan förändra en hunds liv kommer all huvudvärk att vara värt det, säger Lya Battle.

Här kan du donera en slant till Territorio de Zaguates.

En rastning som kräver tre-fyra skötare. Men alla hundar sköter sig exemplariskt.

Lya Battle.

Ut på tur i Costa Ricas bergsområde.

Hundar rastas på de stora markerna i Territorio de Zaguates.

Hundarnas paradis.

Lya Battle driver Territorio de Zaguates i Costa Rica.