Här har du årets hjälte. Den svenska golden retrievern Killian räddade 18 personer efter jordbävningskatastrofen i Turkiet. Sen åkte han till Marocko för en ny räddningsinsats.
– Den insats som Killian gjort och gör är helt fantastisk, säger Britt-Marie Dornell i Svenska Kennelklubben.

I helgen var det stor hundmässa i Stockholm, men en av de mest omtalade huvudpersonerna kunde tyvärr inte vara med för att hyllas.
Räddningshunden Killian, 7, sitter i hemkarantän efter sin senaste räddningsresa i Marocko. Husse Kiril Hristov fick ta emot priset istället: Svenska Kennelklubbens hedersutmärkelse.

”Utmärkelsen ska ges till en hund som utfört en unik insats som inte kan belönas inom någon av Svenska Kennelklubbens existerande utmärkelser. Killian hittade bland annat 18 personer vid liv efter den svåra jordbävningen i Turkiet tidigare i år. Tillsammans med husse Kiril Hristov var han även nyligen i Marocko på uppdrag” förklarar Kennelklubben.
– Den insats som Killian gjort och gör är helt fantastisk, säger Britt-Marie Dornell, ordförande för Svenska Kennelklubben.

Killian under sitt sökande efter överlevande i Turkiet. Ägaren Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg arbetar med Killian.

Golden retrievern Killian, 7, är certifierad räddningshund och tränad i räddning av sin ägare brandmannen Kiril Hristov. Killians minst sagt hektiska år började i februari när Turkiet och Syrien drabbades av omfattande jordbävningar. Runt 200 000 hem förstördes och minst 55 000 personer dog. Men i ruinerna låg många överlevande begravda och resurserna för att hitta dom var väldigt bristfälliga.

Då bestämde sig brandmännen Kiril Hristov och Klaes-Ola Kolberg att på vinst och förlust åka till Turkiet med Killian för att rädda försvunna människor.
De kom ner till katastrofområdet tre dygn efter jordbävningen.
–  Chanserna att hitta några över­levande minskade minut för minut. Det var nästan inga räddningshundar på plats och det var viktigt att Killian började jobba snabbt, berättar Kiril Hristov.

Killian vädrade efter överlevare i rasmassorna samtidigt som Kiril höll koll på hans reaktioner.
Sammanlagt gjorde Killian 18 markeringar på ställen där det hittades människor som varit levande begravda i flera dagar.
Insatsen var så anmärkningsvärd att Killian hamnade på topplistor över de räddningshundar som hittat flest överlevande. Han har dessutom blivit hjälte i Turkiet.

I september var det dags igen. En kraftig jordbävning i Marocko skapade stor förödelse där nästan 3 000 personer dog och drygt 5 000 skadades.
Brandmannen Klaes-Ola Kolberg och Killian åkte ner för delta i räddningsarbetet. Tillsammans med schäfern Bea och golden retrievern Ina sökte de efter liv i Atlasbergens drabbade byar.

Eftersom hundarna inte söker efter avlidna blev det inga träffar. Klaes-Ola Kolberg berättade att sökinsatsen i Marocko skilde sig mycket från hjälpinsatserna i Turkiet och Syrien.
– I Turkiet var det stora betongblock som eventuellt kunde bilda luftfickor för överlevande. I Marocko var det sandsten och tegel, så när det rasat har det rasat som sandslott, vilket ger väldigt liten chans till överlevnad, säger han till Aftonbladet.

Det var mest en slump att Kiril Hristov skaffade Killian.
–  Barnen började tjata om hund och jag var tveksam. Men om det skulle bli en hund i familjen så skulle det åtminstone vara en arbetande hund. Vi hittade Killian i Värmland hos Jan och Kristina Berglund på kennel BeLutraces.

– Min pappa höll på med räddningshundar i Bulgarien och som liten var jag ofta figurant när de tränade hundarna. Jag ville ha en trygg, självständig och uthållig hund med de rätta genetiska förutsättningarna. Golden passar mig för den är lugn, som jag, säger Kiril Hristov.

Efter den 18 månader långa räddningshundutbildningen på SBK blev Killian certifierad. Han har även genomfört Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps kurs för att ingå i den nationella räddningshundstyrkan.
Resorna till Turkiet och Marocko har dock gjorts ideellt. Resan till Turkiet bekostades till exempel genom en insamling av Blåljus i samverkan.

Brandmannen och hussen Kiril Hristov tar emot priset – Svenska Kennelklubbens hedersutmärkelse.