Det här är rasen med ett väldigt speciellt utseende – och ett vackert namn. 
Peruvian Inca Orchid är inte bara husdjur utan också en symbol för Perus stolta kulturella arv. 
Arkeologiska fynd visar att dessa hundar existerade för mer än 3 000 år sedan.

Det här är en av världens mest sällsynta hundraser – den Peruanska Hårlösa eller Peruvian Inca Orchid (orkidé-hund).
Det finns likheter med den mexikanska Xolo-hunden, och den här rasen är minst lika hyllad och vördad av sitt land.

Peruvian Inca Orchid är inte bara husdjur utan också en symbol för Perus stolta kulturella arv.

Inkaorkidé-hunden dog nästan ut när spanjorerna invaderade Peru på 1500-talet, men har nu gjort en häpnadsväckande comeback.
I Sverige finns det faktiskt ca 300 individer, både nakna och med päls.

Yasmine Tégélaar är stolt ägare till sex hundar och är dessutom uppfödare av rasen:
– I Sverige används hundarna inom agility, nosework, dog parkour, viltspår och mer. Peruanska nakenhundar är en allround och väldigt kärleksfulla, säger hon.

Tv-personligheten Anneka Svenska har besökt familjen med Storbritanniens enda individ av rasen Peruvian Inca Orchid.
– Det är otroligt. Från att nästan ha varit utrotad är nu den här rasen en av de populäraste i Peru igen. Och jag har fått träffa ett praktexemplar av rasen, säger Anneka.

Orkidé-pojken Seamus visar sig vara både lätt att träna och väldigt smart. Ägarna har gjort honom till en stjärna i agility.

Men det är förstås bara en sak som Seamus behöver mer än andra hundar: olja för den hårlösa kroppen.
– Om man inte ger honom olja blir han väldigt torr. Man måste lägga på ett lager olja varje dag, men det är inga problem. Han älskar att bli masserad, säger Anneka.
– Vilka otroliga ögon, gul färg blandad med bärnsten. En väldigt ovanlig ögonfärg.

Ögonen har gul/bärnstensfärg.

Medan våra vanliga raser har funnits i maximalt ett hundratal år, så ha orkidéhunden hängt med betydligt längre.

Arkeologiska fynd, inklusive keramik och väggmålningar, visar att dessa hundar existerade för mer än 3 000 år sedan. De var högt värderade av olika kulturer, inklusive Moche, Chimu och Inka. Namnet ”Orchid” tros ha uppstått från de spanjorer som noterade hundens grace och skönhet och liknade dem vid de vackra blommorna.

Idag är Peruvian Inca Orchid fortfarande relativt sällsynt utanför sitt hemland Peru, men de vinner popularitet på grund av sitt unika utseende och charmiga personligheter. De erkänns av flera internationella kennelklubbar, inklusive Fédération Cynologique Internationale (FCI) och American Kennel Club (AKC).

Liksom många unika hundraser, är Peruvian Inca Orchid omgiven av myter och missuppfattningar. En vanlig myt är att de är ”smutsiga” på grund av sin nakna hud, men i verkligheten kräver de samma grundläggande hygien som alla andra hundar.

Det är viktigt att skydda dem från stark sol, vilket kan leda till solbränna, samt att hålla huden återfuktad för att undvika torrhet och irritation.

En annan myt är att de är ömtåliga och sjukliga, när de faktiskt kan vara ganska robusta om de sköts på rätt sätt. Deras hårlösa tillstånd gör dem dock mer känsliga för extrem väderlek, så de behöver skyddas från kyla och stark sol.

Som alla hårlösa raser kräver Peruvian Inca Orchid särskild omsorg för att hålla huden frisk. Det är viktigt att skydda dem från stark sol, vilket kan leda till solbränna, samt att hålla huden återfuktad för att undvika torrhet och irritation.

Trots att de saknar päls, kan de fortfarande drabbas av hudproblem och allergier. Regelbunden tandvård är också nödvändig, eftersom de kan ha en tendens till tandproblem.

Peruvian Inca Orchid är känd för att vara en lojal och kärleksfull följeslagare. De är ofta reserverade mot främlingar men visar stor tillgivenhet för sina ägare.

Det är en intelligent och läraktig ras, vilket gör hundarna relativt enkla att träna. De har också en stark jaktinstinkt, så det är viktigt att socialisera dem väl och ge dem tillräcklig fysisk och mental stimulans.

Rasen kännetecknas främst av sin hårlösa hud, som kan variera i färg från svart, grå, koppar, rosa till en blandning av dessa färger. Huden är slät och mjuk, men kräver viss omsorg för att skydda mot sol och kyla. Pälsade varianter har en kort, fin päls.

Peruvian Inca Orchid finns i tre storlekar: liten, medel och stor, vilket gör dem mångsidiga för olika typer av hushåll.

 

I Sverige finns det inga individer som representerar rasen. Närmaste land att hitta ett så ovanligt exemplar är Storbritannien.

Det finns likheter med den mexikanska Xolo-hunden, och den här rasen är minst lika hyllad och vördad av sitt land.

Medan våra vanliga raser har funnits i maximalt ett hundratal år, så ha orkidéhunden hängt med betydligt längre.

Arkeologiska fynd visar att dessa hundar existerade för mer än 3 000 år sedan.